LJUBAV POBEDILA POPLAVE: Napravili mostić na Jasenici samo da bi se venčali! (FOTO)

Uloga mostova je da spajaju rastavljene, čak je tako i u pesmi, ali nakon poplava u Topoli, uloga skoro svih mostova postala je da razdvoje i ulivaju strah u kosti. Tako je most na Jasenici, u selu Blaznava kod Topole, koji je gotov da se sruši, postao velika smetnja za dvoje mladih koji se vole

Ljubomir Jovanović (26) iz šumadijskog sela Blaznava kod Topole, njegova familija i predsednik opštine, prošlog vikenda napravili su poduhvat za rubriku "verovali ili ne- u ljubav". Oni su zajedničkim snagama izgradili za dan mostić na reci Jasenici, umesto mosta koji je pred rušenjem, samo da bi dvoje mladenaca mogli da pred bogom kažu sudbonosno- da! Danas su Ljubomir Jovanović i Milena Pantelić (24), već četiri dana muž i žena.

Uloga mostova je da spajaju rastavljene, čak je tako i u pesmi, ali nakon poplava u Topoli, uloga skoro svih mostova postala je da razdvoje i ulivaju strah u kosti. Tako je most na Jasenici, u selu Blaznava kod Topole, koji je gotov da se sruši, postao velika smetnja za dvoje mladih koji se vole.

Nakon majskih poplava, sredina mosta tonula je centimetar po centimetar i on više nije prav, sve više liči na luk. Može pasti svakog trenutka. Preduzeće "Putevi Srbije" izdalo je pisanu naredbu da se most zatvori i za prelaz pešaka. Dva centralna stuba koji ga nose, potonula su samo do kraja maja više od 160 centimetara, pa nastavila da tonu svaki dan po bar još dva.

Ljubomir i Milena su pošto-poto rešili da prošlog vikenda jedno drugome u crkvi kažu "da". Imali su dve opcije, da krenu mostom i rizikuju svoje i živote svatova ili da put do crkve umesto kilometer, dva, bude čak 50 kilometara. Mladenci su izabrli treću opciju.

- Do poslednjeg dana nismo znali kuda ćemo do manastira "Nikolje", gde smo se venčali. Prva je opcija bila da idemo okolo, preko Svetinje, oko 50 kilometara. Meni nije problem zbog Mlene da pređem i 200 kilometara, ali je to naporno za svatove, a nama je na svadbi bilo oko 500 gostiju. Druga je opcija bila da lagano krenemo preko tog mosta, auto po auto, ali je ipak suludo rizikovati tolike živote. Onda su moje komšije, rodbna i prijatelji, predvođeni predsednikom opštine Draganom Jovanovićem, rešili problem - smeška se friški muž.

Predsednik opštine je, kao više puta nakon poplava, mladoženjinoj familiji dao svoje betonske cevi velikog promera, one su spuštene u vodu kraj mosta i posute zemljom i kamenom. Tako je nastao alternativni mostić sa namenom da spoji zaljubljene.

 

Mlada, Milena, smeška se. Malo koji mladoženja bi odbio da dugo putuje nekuda sa ovom lepoticom. Imponuje joj koliko je truda i pažnje njena nova porodica uložila u venčanje.

Svadba u Blaznavi, osim mosta ljubavi, pamtiće se kao velika svadba u dvorištu čuvenog domaćina Bogdana Jovanovića, viđenijeg voćara u Topoli. Na njegim leđima je briga o osam hektara imanja pod breskvama, jabukama, šljivama, višnjama, kruškama. Od voća živi. Ne plaši se rada, samo grada koji je u Topoli desetkovao ovogodišnji rod.

Domaćica Jovanka, sada već nekoliko dana svekrva, ugostila je prošlog vikenda oko 500- 600 svatova.

- Spremili smo 500 kila prasića, isto toliko jagnjetine, pa još gulaš i kupus, ako ne računamo predjela i kolače. U petak uveče je moj sin imao momačko veče, pa sutradan oko 100 gostiju, pa svadba sa 500 ljudi, dan posle još 250 do 300 gostiju na ručku, kaže Jovanka Jovanović.

Velika šumadijska pravoslavna svadba održana je kao nekada, pod šatorom, velikim belim, ukrašenim karnerima i sa tapaciranim klupama. Oko šatora su iskopani kanali, za ne daj bože kišu, koja u Topoli danima nije stajala.

(M.Raca)