SMRT JEVREJIMA: Antisemitsko selo koje odbija da promene ime

Centar Simon Vizental traži od Francuske da promeni ime sela blizu Pariza, čiji prevod bukvalno znači "Smrt Jevrejima"

Na korak od Pariza, glavnog grada Francuske, nalazi se selo koje već 70 godina nosi ime "La Mort aux Jufis" koje u bukvalnom prevodu znači "Smrt Jevrejima". Centar Simon Vizental insistira da se ime sela što pre promeni.

- Najšokantnija je činjenica da je to ime prošlo nezapaženo svih 70 godina od oslobođenja Francuske od nacista -  napisao je u pismu francuskom ministru unutrašnjih poslova direktor za međunarodne poslove Centra Simon Vizental, Simon Semjuels.

Međutim, zamenica gradonačelnika grada Kortemoa, pod čijom upravom je selo La Mort aux Jufis (Smrt Jevrejima), protivi se promeni naziva uz objašnjenje da se tradicija mora poštovati.

- To je smešno. Ovo ime je uvek postojalo - kazala je Mari-Elizabet Sekretand i dodaje kako "niko nema ništa protiv Jevreja".

- Nisam iznenađena da se ponovo traži promena naziva. Ali zašto menjati ime koje je isto još od srednjeg veka, a možda i od ranije? Trebalo bi poštovati stare nazive - jasna je zamenica gradonačelnika.

Selo koje je uzburkalo javnost ima samo dve kuće i farmu, a pre 20 godina opštinsko veće već je jednom odbilo promenu naziva.

(Telegraf.rs / izvor: rt.com)