Ovako je 100.000 muslimana u Moskvi proslavilo kraj Bajrama (FOTO) (VIDEO)

U Rusiji živi oko 20 miliona muslimana. Većina njih živi na Severnom Kavkazu i republikama u autonomnim oblastima na jugu zemlje, a sama Moskva ima između jedan i dva miliona pripadnika ove vere

Nekoliko desetina hiljada muslimana je proslavilo kraj Ramazanski bajram u Moskvi uz pojačanu policijsku zaštitu, prenela je agencija Frans pres.

Muslimani su bili krenuli rano ujutru u pet džamija u Moskvi, a zbog velikog broja vernika koji nisu mogli da uđu u džamije, deo njih se molio ispred i u blizini stanica za podzemnu železnicu, a pojedini su čak i spavali ispred džamija kako bi se u sedam ujutru pomolili.

Oko tih mesta je bio prisutan veliki broj policajaca koji su nosili kacige koje se obično koriste u uličnim neredima, a pored džamija su se nalazila i vozila hitne pomoći i vatrogasaca.

U Rusiji živi oko 20 miliona muslimana. Većina njih živi na Severnom Kavkazu i republikama u autonomnim oblastima na jugu zemlje, a sama Moskva ima između jedan i dva miliona pripadnika ove vere. Ovogodišnji Ramazan je počeo 28. jula, a završio se 1. avgusta.

Ovako je to izgledalo 2011. godine u Moskvi:

(Telegraf.rs / Beta)