Hoćete 500 evra od Fejsbuka? Pridružite se grupnoj tužbi protiv te kompanije

Svi koji imaju Fejsbuk profil mogu se pridružiti tužbi pre prvog ročišta u Beču

Austrijski student prava Maks Šrems pozvao je više stotina miliona korisnika Fejsbuka da se pridruže tužbi protiv te društvene veb mreže zbog kršenja evropskih prava na privatnost, a svi koji se pridruže tužbi mogu da zarade 500 evra.

Korisnici svih zemalja, osim SAD i Kanade, mogu se pridružiti tužbi na sajtu www.fbclaim.com, svojim korisničkim imenom. U tužbi se potražuje 500 eura po korisniku, i kazne na račun Fejsbuka zbog kršenja zakona:

1. Korišćenje podataka bez direktnog odobrenja korisnika

2. Postavljanje protivzakonitih pravila korišćenja podataka

3. Praćenja korisnika izvan Fejsbuka putem "lajka"

4. Korišćenje podataka za nadgledanje korisnika

5. Automatsko uključivanje u "Graph Search-a"

6. Prosleđivanje korisničkih podataka spoljnim aplikacijama

7. Učestvovanje u NSA-inom programu "Prism", koji koristi lične podatke

Šrems tuži Fejsbuk na Trgovačkom sudu u Beču, nakon što su Irski sudovi odbili da preduzmu bilo kakve mere. Slučaj se u Dablinu vodi već duže od tri godine, a irsko sudstvo odlaže zaključivanje slučaja uz nejasna objašnjenja, prenosi Jutarnji.hr.

- Mnogi u Irskoj tvrde da postoji izrazit politički i ekonomski pritisak da se ne sprovode zakoni protiv američkih tehnoloških divova - rekao je Šrems.

- Irsko pravosuđe vodi ceo slučaj na način koji bi očekivali od Rusije, a ne od zemlje članice EU - rekao je on.

Svi koji imaju Fejsbuk račun mogu da se pridruže tužbi pre prvog ročišta u Beču. U slučaju pobede mogli bi da dobiju traženih 500 evra. Ipak, Šrems tuži Fejsbukk zbog principa, a ne novca.

- Tražimo samo mali iznos, jer je naš primarni cilj da se osigura ispravna zaštita podataka. Ipak, ako dovoljno ljudi učestvuje u tužbi, doći ćemo do iznosa koji će imati ozbiljan uticaj na Fejsbuk - rekao je Šrems.

Tužbi protiv Fejsbuka možete se pridružiti OVDE!

(Telegraf.rs)