STRAVIČNO: Poginulo 22 dece, lekari se bore za život troje! (FOTO/VIDEO)

Nesreća se dogodila u švajcarskom kantonu Vale, u autobusu bili učenici koji su se sa skijanja vraćali u Belgiju. Porodicama nemoguće sa sigurnošću potvrditi identitet žrtava, za sada se zna da je među poginulom decom devetoro Holanđana

Najmanje 28 osoba, među kojima 22 dece, starosti oko 12 godina, poginulo je kada je autobus sa belgijskim turistima udario u zid tunela u Švajcarskoj, saopštila je policija. Jedna devojčica preminula u helikopteru na putu do bolnice.

Sve žrtve nisu još identifikovane, pa su roditelji u neizvesnosti. Holandsko ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo da je među 22 poginule dece devetoro Holanđana.

Nesreća se dogodila u utorak u 21.15 časova u švajcarskom kantonu Vale, na granici sa Italijom, a u autobusu su bila 52 putnika, većinom učenika, koja su se sa skijanja vraćala kući u Belgiju. U nesreći je povređeno još 24 dece, među kojima neki teže. Oba vozača autobusa su poginula, a uzrok nesreće još uvek nije poznat.

Oko 200 spasilaca radilo je čitavu noć, a 12 kola hitne pomoći i osam helikoptera prevozili su povređene u bolnicu.

- Bilo nam je posebno teško jer su stradala deca. Neki su se spasioci rasplakali kad su došli na mesto nesreće - rekao je vođa spasilačke ekipe.

Više članova porodica se očekuju da stignu u Vale gde je formiran štab za psihološku pomoć. Za porodice žrtava obezbeđena je i posebna telefonska linija preko koje mogu da saznaju informacije o nesreći. Belgijsko ministarstvo odbrane je objavilo da će obezbediti dva aviona kako bi porodice žrtava tokom dana mogle da odlete na mesto nesreće.

Čak 12 sati nakon tragedije, porodicama ne može sa sigurnošću da se potvrdi identitet žrtava, piše švajcarski "Blik".

- Moramo da uzmemo uzorke DNK na procenu - rekao je za "Blik" predstavnik kantonalne policije Valea.

Prema njegovim rečima, ova vrsta identifikacije je neophodna, jer su povrede žrtava toliko velike da je nemoguća vizelna identifikacija. Komandant lokalne policije rekao je da se nikad nije dogodila ovako teška nesreća i da su čak i spasioci, navikli na teške situacije, potpuno potreseni.

Preživeli su prevezeni u četiri bolnice u regiji Vale, a neki su helikopterima prevezeni u bolnice u Bernu i Lausaneu. Belgijski mediji pišu kako će šestoro dece koja su lakše povređena danas pustiti iz bolnice i dozvoliti im da se s porodicama vrate u Belgiju.

Dečak koji je preživeo u međuvremenu se javio ocu.

- Bio je mrak i odjednom sam osetio jak udarac. Stolovi su počeli da lete po autobusu - rekao je dečak koji je u nesreći slomio noge i ruku.

Belgijski ministar spoljnih poslova Didije Rejnders rekao je kako su u konvoju bila još dva autobusa koja nisu učestvovala u nesreći i vratili su se u Belgiju, a deca koja su bila u tim autobusima navodno ne znaju za nesreću.

Švajcarski tužilac Olivije Elsig rekao je da je autobus bio "nov ili potpuno nov" i da je bio opremljen sigurnosnim pojasevima.

On je dodao da je ograničenje brzine u tunelu 100 kilmetara na čas, a da je autobus prvo udario u desnu stranu zida tunela, da bi zatim direktno udario u zid kojim je ograđen prostor za zaustavljanje u slučaju opasnosti.

Predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo uputio je belgijskom premijeru Eliju Di Rupu, koji je na putu ka mestu nesreće, izraze saučešća porodicama nastradalih. A poslanici Evropskog parlamenta su u Strazburu minutom ćutanja odali poštu poginulima u udesu belgijskog autobusa u Švajcarskoj.

Predsednik Srbije Boris Tadić uputio je telegram saučešća belgijskom kralju Albertu II i predsedniku Vlade Kraljevine Belgije "Molim Vas da primite izraze mog najdubljeg saučešća i da porodicama poginulih i narodu Belgije prenesete da saosećamo sa njima u ovom teškom trenutku“, poručio je predsednik Tadić.

U planinskim predelima Švajcarske i ranije su se događale teške nesreće, ali ovo je jedna od najtežih u toj zemlji od 1982. godine kada je 39 nemačkih turista poginulo kada je voz udario njihov autobus. Jedan autobus se 2005. godine survao u klisuru u Valeu i tada je poginulo 12, a povređeno 15 osoba. 2001. kamion je udario u zid tunela Gotard u Alpima i zapalio se, a poginulo je 11 ljudi.

(Tanjug)