Evo kako se gazde kafića pravdaju što nas deru!
Razlika u nabavnoj i prodajnoj ceni je zaista šokantna i ugostitelji to ne poriču. Tvrde, međutim, da ona ne ide u njihov džep, nego na plaćanje velikog broja fiksnih troškova
Mnoge gazde i konobari su u utorak ujutru, kada su brojni mediji objavili tekst o tome kako u kafićima naplaćuju piće, morali da objašnjavaju svojim mušterijama zašto espreso koji njih košta 15 dinara naplaćuju 150, a vodu koja košta 13 - 140 dinara.
Razlika u nabavnoj i prodajnoj ceni je zaista šokantna, i ugostitelji to ne poriču. Tvrde, međutim, da ona ne ide u njihov džep, nego na plaćanje velikog broja fiksnih troškova.
- Mesečni troškovi za lokal od 50 kvadrata su oko 250.000 dinara, bez plata i doprinosa. Sa radnicima troškovi se uvećavaju za minimum 40.000 dinara po zaposlenom - objašnjava za “24 sata“ Dragan Stanojević, predsednik Udruženja ugostitelja Novog Sada.
On tvrdi se sa tolikim troškovima “osećaju kao dobitnici na lotou ako im ostane sedam odsto zarade”.
- Da bismo bili u plusu, dnevno bismo morali da prodamo najmanje 100 kafa. Profit je u ugostiteljstvu varljiva kategorija, nekada ne ostane ništa, nekada zaradimo 70.000 dinara - kaže on.
(Telegraf.rs / Izvor: 24sata.rs)