MINISTARSTVO ZDRAVLJA: Liste čekanja se ukidaju i smanjuju!

Ukidanje i skraćivanje lista čekanja pre svega se odnosi na preglede magnetnom rezonancom i skenerom, kao i na operaciju katarakte i srca

Ministarstvo zdravlja najavilo je da do kraja godine više neće biti lista čekanja za pojedine hirurške intevencije ili će one, u najgorem slučaju, biti svedene na "razumnu meru".

To se prvenstveno odnosi na preglede magnetnom rezonancom i skenerom, kao i na operaciju katarakte i srca. Takođe, očekuje se da će biti skraćene liste čekanja na ugradnje veštačkih kolena i kukova, koje su do sada bile zakazivane za narednu deceniju, preosi "Informer".

Prema podacima ministarstva, u Srbiji se trenutno oko 73.000 pacijenata nalazi na listama čekanja za neku od pomenutih intervencija. Kako bi se ovaj problem rešio, ideja je da se pregledi i operacije obavljaju u bolnicama koje to dosad nisu radile, tako što bi se u najvećim kliničkim centrima više angažovali lekari van stadardnog radnog vremena.

Direktor Kliničkog centra Srbije (KCS) Miljko Ristić kaže da se ovaj problem može rešiti samo prekovremenim radom lekara.

- Imali smo duge liste čekanja za kardiohirurške intervencije, operaciju katarakte, magnetnu rezonancu. Internim dogovorom sveli smo ih na razumnu meru. Obavezali smo se da ćemo svakog radnog dana obaviti najmanje šest operacija, a vikendom najmanje dve - ističe Ristić.

(Telegraf.rs)