Nafta će poskupeti ako EU uvede sankcije Rusiji!

Veće ministara spoljnih poslova EU je saopštilo da će se nastaviti sa uvođenjem sankcije ukoliko Rusija bude nastavila sa snabdevanjem tehnikom i ljudima pobunjenike na istoku Ukrajine

Prema mišljenju ekonomiste Oksford Ekonomiksa Adama Slatera, smanjenje trgovine s Rusijom, drugim po veličini izvoznikom nafte u svetu, dovešće do deficita u isporuci energenata što će negativno uticati na ekonomiju zemalja EU.

- U tom slučaju, svetske cene nafte mogu da se povise za oko 150 evra za barel, a takođe će se i cena gasa stalno povećavati - upozorio je ovaj ekspert.

On tvrdi da će, ukoliko Rusija prestane s isporukom svojih energenata u Evropu, izazvai rast cena i ekonomski pad.

Veće ministara spoljnih poslova EU odlučio je da proširi "crni spisak" ruskih osoba. Na spisku se nalaze i kompanije iz oblasti energetike, odbrane i finansija, a sastavljan je i takozvani spisak sankcija trećeg stepena.

EU je takođe saopštilo i da će se te sanckije nastaviti da se uvode ako Rusija nastavi sa snabdevanjem pobunjenika na istoku Ukrajine tehnikom i ljudima.

Predsednik ruske vlade Dmitrij Medvedev poručuje da će Moskva braniti svoje interese u svetu i da će koristiti sva zakonska prava.

(Telegraf.rs / Srna)