JACENJUK: Rusija je prešla na tamnu stranu, na stranu đavola!

- Ništa ne očekujem od ruske vlade. Oni su proruske snage snabdeli oružjem i poslali svoje borce. Konflikt u mojoj zemlji je intervencija koju predvodi, podržava, finansira i organizuje Rusija - rekao je premijer Ukrajine

Predsednik Rusije Vladimir Putin bi trebalo da shvati šta znači "što je dosta, dosta je", izjavio je danas ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk, optužujući ruskog lidera da proruske snage na istoku Ukrajine snabdeva oružjem.

- Ništa ne očekujem od ruske vlade. Oni su proruske snage snabdeli oružjem i poslali svoje borce. Putin bi trebalo da shvati da je bilo dosta. Ovo nije konflikt između Ukrajine i Rusije. To je međunarodni konflikt - rekao je Jacenjuk na konferenciji za štampu u Kijevu, a preneo Rojters.

- Rusija je prešla na tamnu stranu, na stranu đavola - naveo je ukrajinski premijer.

On je dodao da je Ukrajina spremna da prepusti koordinaciju istrage pada malezijskog aviona, koji se u četvrtak srušio na istoku Ukrajine, međunarodnim partnerima na čelu sa Holandijom i ponovio da je zvanični Kijev uveren da su avion oborili profesionalci.

- Ukrajina je spremna da prepusti ulogu koordinatora našim zapadnim partnerima. Taj proces bi mogla da predvodi Holandija - rekao je Jacenjuk na konferenciji za štampu.

- Trenutno uopšte ne sumnjamo da je avion oboren. To je najverovatnije učinjeno raketom iz raketnog sistema BUK-M1. Jasno je da ovim sistemom ne mogu da upravljaju pijani proruski teroristi. To su učinili profesionalci - rekao je ukrajinski premijer, ukazujući na to da je zvanična Moskva imala ulogu u obaranju aviona.

- Konflikt u mojoj zemlji nije građanski rat, nego intervencija koju predvodi, podržava, finansira i organizuje Rusija. Sada je pravo vreme da se zaustavi ruska agresija - rekao je ukrajinski premijer.

Avion Boing 777 kompanije Malezija erlajns, na letu iz Amsterdama za Kuala Lumpur, srušio se 17. jula na istoku Ukrajine, u regionu Donjecka, 60 km od ruske granice, odnosno u zoni sukoba proruskih snaga i ukrajinske vojske.

(Telegraf.rs / Tanjug)