Ako hoćete u Nemačku, pazite na vozačku dozvolu!

Sklapanje sporazuma o priznavanju i zameni vozačkih dozvola uvek je na bilateralnom nivou i zavisi od volje svake pojedine države, a ne samo Srbije

Naši građani na radu u inostranstvu, posle određenog vremenskog perioda, koji je različit od zemlje do zemlje, moraju da zamene svoju vozačku dozvolu. To uglavnom podrazumeva i novo polaganje vozačkog ispita, jer ne postoji međudržavni sporazum o priznavanju dozvola.

To za njih iziskuje prilično velike troškove, a kako je Tanjugu potvrđeno u Ministarstvu unutrašnjih poslova, sklapanje sporazuma o priznavanju i zameni vozačkih dozvola uvek je na bilateralnom nivou i zavisi od volje svake pojedine države, a ne samo Srbije.

Kako su naveli, Srbija je do sada zaključila bilateralne sporazume o priznavanju i zameni vozačkih dozvola sa Španijom i Italijom, a okončani su pregovori o zaključenju takvih sporazuma sa Makedonijom.

Postoje i inicijative za pregovore sa Australijom, Tunisom, Ujednjenim Arapskim Emiratima, Švedskom, Holandijom, Nemačkom i još nekim zemljama. 

Kako se navodi na sajtu Ministarstva inostranih poslova, Albanija insistira na sklapanju sporazuma o međusobnom priznavanju dozvola.

Međunarodna dozvola je u nekim zemljama dovoljna, bez polaganja novog ispita, dok u drugim važi koliko i dozvola Srbije, pa u svakom slučaju mora da se menja za dozvolu zemlje, u kojoj vlasnik boravi.

(Telegraf.rs / Tanjug)