SLIKE IZ RAVNE ZEMLjE: Četvrti Festival holandskog filma u DOB-u! (FOTO)

U velikoj sali Doma Omladine Beograd biće organizovan Festival holandskog filma 12. i 13. jula. Voda igra glavnu ulogu u ovoj veoma intrigantnoj selekciji drame i dokumentarnog filma, čak i animacije, holandskih režisera

U velikoj sali Domu Omladine Beograd će biti organizovan festival holandskog filma, 12. i 13. jula. Glavna tema ovog izdanja Festivala holandskog filma “Highlights of the Lowlands” je voda.

Holandski odnos prema vodi je donekle ambivalentan, neka vrsta mešavine ljubavi i mržnje, označen u večitoj borbi protiv opasnog podizanja nivoa mora, ali takođe i prosperitetu zahvaljujući ribolovu, moreplovstvu i rekreaciji kao što je jedrenje ili poznato klizanje na ledu.

Voda igra glavnu ulogu u našoj veoma intrigantnoj selekciji drame i dokumentarnog filma, čak i animacije, holandskih režisera, filmovi koji se ističu kao potresne i dramatične priče u raznolikim specifičnim stilovima.

Voda, nepredvidivi element koji utiče na nacionalni karakter i oblikuje ga u duhu nepopustljivog ponosa, da sačuva zemlju od svih sila i čak stvori novu. Projekat Delta nakon katastrofalne poplave 1953, koji stoji kao primer holandske životne snage i izdržljivosti, dobio je visoku ocenu svuda u svetu.

Neki su savremeni i nezavisni, sa prostranom i tihom panoramom ostavljajući mesta za razmišljanje, drugi sadrže strastvenu vizuelnu poetiku. Donosimo vam izbor ubedljivog, visoko kvalitetnog holandskog filma koji u isto vreme predstavlja holandski duh i nacionalni karakter.

Više o programu ovog festivala možete videti OVDE.

(Telegraf.rs)