VRATILI GA KUĆI: Priču o ovom spomeniku sigurno niste znali! (FOTO)

Iako nisu uvek bili u najboljim odnosima, Boston će čuvnom piscu misterije i groze, Edgaru Alanu Pou, podići statuu u prirodnoj veličini i tako ga zauvek vratiti mestu rođenja

Veličanstvenom statuom Edagara Alana Poa u pokretu, koji u ruci drži kofer, a prati ga gavranBoston je rešio da oda počast jednom od najpoznatijih i najkontroverznih pisaca Amerike.

Bronzanom statuom u prirodnoj veličini koja će biti postavljena u oktobru, umetnica Stefani Roknak uspela je da prikaže Poa koji se trijumfalnio vraća u svoj rodni grad posle života punog književne kreativnosti.

Po je rođen u Bostonu i u njemu objavio svoju prvu zbirku pesama. Poznat je konfliktan odnos grada prema ovom romantičaru koji je u svoje vreme često i otvoreno kritikovao umetničke stilove drugih pisaca.

Statua obeležava Poov simboličan povratak svom rodnom gradu. On se odlučnim korakom kreće prema kući u kojoj je rođen, sa koferom punim ideja koje rasipa iza sebe. Lice mu oslikava kompleksna osećanja svojevrsnu mešavinu bola, ljutnje i tuge, ali sa izvesnom dozom nade.

Svojom levom rukom on odlučnim pokretom pokazuje da ostavlja prošlost iza sebe. Listovi papira koji iskaču iz kofera jesu ideje kojima je zauvek obeležio svet.

- Gavran predstavlja Poovu slavu i izdržljivost, dok kofer pun papira simbolizira obim i snagu njegovih dela - kaže umetnica Roknak, a prenosi portal io9.com.

Po vizuelno podražava gavrana koji je obeležio njegov tmurni kreativni duh, kaput imitira gavranova raširena krila, dok stopala oslikavaju kandže. Oni su jedno dok hodaju prema svom domu.

Život pisca koji je svojevrsni začetnik krimi žanra, odlikovao se burnim neslaganjem sa literarnim društvom.

Kocka i alkohol obeležili su Poov život pun nesreće. Neizbrisiv trag na njega je ostavila je tragična smrt supruge sa kojom je stupio u brak kada je imala trinaest godina.

(A. B.)