MALIŠA, OZDRAVI NAM: Mali Aleksandar odlazi na lečenje u Cirih!

Drugostepena lekarska komisija za upućivanje pacijenata na lečenje u inostranstvo, juče je po drugi put odbila zahtev da se teško oboleli, šestogodišnji Aleksandar Jovanović iz Kragujevca uputi na lečenje u Cirih, ali je direktor RFZO Momčilo Babić na svoju odgovornost odlučio da ovog dečaka uputi na operaciju kičme o trošku Fonda

Drugostepena lekarska komisija za upućivanje pacijenata na lečenje u inostranstvo, juče je po drugi put odbila zahtev da se teško oboleli, šestogodišnji Aleksandar Jovanović iz Kragujevca koji ima težak deformitet kičme uputi na lečenje u inostranstvo, pod obrazloženjem da je njegova bolest previše komplikovana i da ne postoji mogućnost uspešnog lečenja.

- Uprkos tome, prof dr Momčilo Babić, direktor RFZO-a, jutros je na vlastitu odgovornost doneo odluku da se Aleksandar Jovanović uputi na operaciju kičme o trošku RFZO-a u švajcarsku bolnicu Schulthess klinik u Cirihu . Prof Babić odluku je doneo na osnovu činjenice da nijedna bolnica u Srbiji nije bila u mogućnosti da bolesnom detetu ponudi ovakav vid lečenja. Pošto ustanova iz Ciriha ima dobra iskustva sa ovakvom vrstom zahvata, obzirom da je u pitanju izuzetno retka bolest i ozirom na procenu stručnjaka da će vitalne funkcije deteta biti ugrožene ukoliko se ovakva operacija ne uradi, prof. dr Momčilo Babić je odlučio da lično preuzme odgovornost za upućivanje dečaka na lečenje u inostranstvo - navodi se u saopštenju RFZO.

Nadležni Sektor RFZO-a u saradnji sa švajcarskom bolnicom, odmah danas će započeti rad na proceduri upućivanja dečaka na lečenje u inostrantvo, odnosno operaciju kičme. Datum prijema na lečenje, odrediće bolnica u Švajcarskoj. Operacija kičme obolelog deteta koštaće oko 100 000 evra.

Aleksandar Jovanović šestogodišnji je dečak koji boluje od progresivne kifloskolioze i neophodna mu je operacija kičme. On ima ogromnu “krivinu” na leđima i njegov život već je otežan jer je sve češće primoran da se kreće maltene klečeći, a sve teže i sedi.

Vest o lečenju u inostranstvu njemu i njegovim najbližima uliće makar malo nade za bolje sutra.

(M. B.)