ZASTRAŠUJUĆE: Pogledajte satelitske snimke pre i posle poplava! (FOTO)

Uz pomoć ovih snimaka mogu se jednostavnije sagledati posledice katastrofalnih poplava, kako bi se sanirala šteta koju su nanele

Republički geodetski zavod obezbedio je podatke satelitskih sistema za poplavljena područja u Srbiji, 18. 19. i 21. maja.

Rudarski basen Kolubara - RGZ je mapirao područja pokrivena vodom, kao i zemljište zasićeno vodom, koristeći metode daljinske detekcije. Na osnovu snimaka SPOT 6 satelistkog sistema od 19. maja 2014. godine kreirani su snimci za deo područja Zapadne Srbije ukupne površine od 6.786 kilomatera kvadratnih.

Na osnovu snimaka može se videti stanje pre i posle poplava. Na taj način se mogu jednostavno uporediti snimci najugroženijih područja pre poplava, a može se uočiti i drastična promena stanja na terenu uzrokovana nepogodama, piše "Blic".

Prikazani su karakteristični snimci iz Obrenovca, poplavljeni površinski kopovi u Kolubari, klizišta i bujični nanosi u Krupnju, obim poplava na ušću Drine u Savu i Ibarskoj magistrali.

Snimci od 19. i 21 maja 2014. godine za područje oko Ibarske magistrale u naseljima Piroman i Liso Polje jasno pokazuju koliko se voda povukla za dva dana.

Sve slike možete pogledati ovde.

(Telegraf.rs)