Čak 4 od 12 kompanija u EPS-u nisu osigurane od poplava!

Naredbe iz centrale nisu hteli da poslušaju "Elektrodistribucija Beograd", Rudarski basen "Kolubara", Hidroelektrane "Đerdap" i "Jugoistok"

Srpski energetski sistem pretrpeo je ogromnu štetu od poplava. Bujice su potopile trafostanice, poplavile kopove i ugrozile postrojenja, a ceh će se meriti stotinama miliona evra, pišu "Večernje novosti".

Posledice stihije saniraće, delom, osiguravajuće kuće, ali veliki trošak isušivanja i popravke bagera u poplavljenom rudarskom basenu "Kolubara" i trafoa pojedinih distribucija, po svemu sudeći, ići će na račun države.

Baseni "Kolubare" imali su osiguranje od poplava sve do marta 2012. godine. Tadašnji direktor Nebojša Ćeran je iz kompletne polise odbacio listu sa rizikom od poplava, koje osiguravajuće kuće posebno naplaćuju.

- Treća je godina kako nisam odgovorno lice RB "Kolubara". Tokom tog perioda, mogla je da se menja i jeste se menjala politika osiguranja, baš kao što su se menjali i faktori rizika - tehnologija eksploatacije, održavanje, ljudi koji upravljaju procesima. Iskreno sam zabrinut zbog katastrofalnih dešavanja u rudniku. Želim da se problemi što pre prevaziđu, uvek sam spreman da pomognem - rekao je on.

Na lazarevačkim kopovima poplava je napravila najveću štetu. Pod vodom je devet bagera, a najveći među njima vredi čak 30 miliona evra. Ukupno vrednost ovih mašina nadmašuje 70 miliona evra. Prema prvim procenama, samo u "Kolubari", kako je rekao Aleksandar Antić, ministar energetike, šteta će iznositi i više od sto miliona evra.

- Menadžment Elektroprivrede Srbije je i pored višemesečnih problema u realizaciji javne nabavke osiguranja, obezbedio da se putem listova pokrića u svim privrednim društvima sve osigura do okončanja postupka javne nabavke. Na vreme smo putem listova pokrića kod konzorcijuma "Viner štediše" i "Unika osiguranja" obezbedili svim privrednim društvima osiguranje koje pokriva i zaštitu od poplava. Međutim, neka privredna društva su odlučila da ne poslušaju naredbu centrale EPS-a i zaključila su ugovore o listovima pokrića sa drugim osiguravajućim kućama. Ispostavilo se da listom pokrića koje je Privredno društvo "RB Kolubara" potpisalo sa "Dunav osiguranjem" nema pokriveno osiguranje od poplava - kažu u EPS.

Naredbe iz centrale nisu hteli da poslušaju "Elektrodistribucija Beograd", Rudarski basen "Kolubara", Hidroelektrane "Đerdap" i "Jugoistok". Oni imaju polise kod "Dunav osiguranja" ili kod DDOR Novi Sad, ali većina njih ne pokriva poplave. I "Elektrosrbija" se oglušila o preporuke EPS, pa nije sklopila ugovore ni sa jednom osiguravajućom kućom.

(Telegraf.rs)