Nepotrebni propisi ugrožavaju internet poslovanje

Član 3 Službenog glasnika ugrožava internet poslovanje

Ukoliko bi se u Srbiji pojednostavilo poslovanje putem interneta, to bi omogućilo povećanje broja zaposlenih i donelo zemlji godišnji prihod od čak šest milijardi evra, smatra Zoran Torbica iz Centra za razvoj interneta. Međutim, da naša država ne deli to mišljenje, pokazuje zakon objavljen u Službenom Glasniku, član 3, kojim se firme obavezuju da prijave svaku deviznu fakturu sa mikroiznosom kada dođe do delimičnog ili potpunog poraćaja robe. Time se praktično onemogućava eTrgovina i dolazak Paypal-a. A, čitav propis je još neverovatniji ako uzmemo u obzir da je Službeni glasnik takođe objavio  član 4  u kome stoji da je za čitav ovaj proces već zadužena Narodna Banka Srbije.

Internet trgovina ne prepoznaje da li je kupac iz Srbije ili inostranstva, pogotovo kada se prodaje mnogo proizvoda i generiše puno računa sa malim iznosima - objašnjava Zoran Torbica. - Ovaj propis nalaže da imaš samo jednog čoveka u firmi koji treba da se bavi time, a država već ima sve te podatke, jer ih kupi preko poslovnih banaka. Problem je što nam ovaj propis smanjuje konkurentnost u odnosu na bilo koju zemlju u svetu jer ima to jedno radno mesto više. A s druge strane, ako imaš nekoliko hiljada transakcija dnevno i ako u tim transakcijama ima povraćaja, nemoguće je popuniti sve te formulare. S druge strane, kada imaš prolazne račune poput Paypal-a ili naplate kartica preko interneta s odloženim plaćanjima, skoro je nemoguće ispoštovati taj propis - objašnjava on.

Jedan od naših najvećih stručnjaka za internet dodaje i to da u sferi e poslovanja postoje i brojni problemi, a najveći je taj što je domaće poslovno okruženje prilagođeno velikim sistemima, dok propisi nisu prilagođeni preduzetnicima i malim preduzećima. To je razlog što mnogi koji se bave internet biznisom propadnu već u prvoj godini poslovanja, dodaje Torbica.

(Biljana Tasić)