Podignuta optužnica protiv osam pripadnika JSO!

Specijalno tužilaštvo za organizovani kriminal tereti bivše pripadnike Jedinice za specijalne operacije za organizovanje pobune u saradnji sa vođama "zemunskog klana", koje je bilo uvod u ubistvo Zorana Đinđića

Specijalno tužilaštvo za organizovani kriminal podiglo je optužnicu protiv bivših pripadnika Jedinice za specijalne operacije kojom ih tereti za organizovanje oružane pobune novembra 2001. godine!

Optužnica je podignuta protiv Milorada Ulemeka Legije, Zvezdana Jovanovića, Dušana Maričića, Veselina Lečića, Miće Petrakovića, Vladimira Potića, Dragoslava Krsmanovića, Dragiše Radića i Vladimira Pocića. Njih Tužilaštvo tereti da su oružanu pobunu organizovali sa vođom "zemunskog klana" Dušanom Spasojevićem i da je to bio uvod za atentat na srpskog premijera dr Zorana Đinđića, koji je ubijen 12. marta 2003. godine.

Prema rečima specijalnog tužioca Miljka Radisavljevića, krivična prijava protiv tadašnjeg predsednika SRJ Vojsilava Koštunice i načelnika Vojno-bezbednosne agencije Ace Tomića je odbačena, pošto u toku istrage nije utvrđeno da je bilo ko, osim optuženih, učestvovao u toj pobuni, izuzev ubijenog vođe "zemunskog klana'''' Dušana Spasojevića.

Jedinica je otkazala poslušnost i prekinula sve veze sa komandom, navodi se u optužnici, i dodaje da su njeni pripadnici zatim blokirali bazu u Kuli i saopštili zahteve za smenu ministra unutrašnjih poslova, načelnika Resora državne bezbednosti i njegovog zamenika.

Uz upotrebu borbenih vozila i naoružanja "crvene beretke" su, zatim, blokirale auto-put kod Vrbasa, a narednih dana i deo auto-puta u Beogradu, kod Sava centra. Prema navodima optužnice, oni su odbili naređenja da se vrate u bazu. Pobuna je trajala sedam dana.

Tadašnji komandanti JSO-a tvrdili su da su izašli u javnost da na ovaj način iskažu nezadovoljstvo povodom hapšenja braće Nenada i Predraga Banovića, optuženih u Hagu. "Crvene beretke" zahtevale su da se hitno donese i zakon o saradnji sa Tribunalom.

Bivši komandant JSO-a Milorad Ulemek Legija trenutno u zatvoru Zabela služi 40 godina zatvora zbog ubistva premijera Zorana Đinđića, političkih ubistava i atentata na protivnike Slobodna Miloševića, kao i za zločine zemunskog klana.

Njegov naslednik Duško Maričić Gumar služi kaznu zbog ubistva Ivana Stambolića, četvorice funkcionera SPO-a na Ibarskoj magistrali, kao i zbog atentata na Vuka Draškovića u Budvi.

Zvezdan Jovanović služi 40 godina, kao neposredni ubica premijera Đinđića.

Po nalogu tužilaštva i suda, 20. septembra prošle godine, privedeni su nekadašanji pomoćnik komandanta JSO-a zadužen za kontraobaveštajni sektor, a tada pripadnik BIA Veselin Lečić (51), pripadnik Žandarmerije Mića Petraković (39), žandarm iz Protivterorističke jedinice Vladimir Potić (37), i Dragoslav Krsmanović (53). Istražnim organima se 29. septembra iste godine predao Dragiša Radić (53), sada penzioner, koji je u trenutku hapšenja njegovih kolega iz JSO-a bio van zemlje.

Istražni sudija je, inače, u ponedeljak saslušao trojicu bivših ministara tadašnje Vlade Srbije, Žarka Koraća, Dragana Veselinova i Dragana Milovanovića.

(Telegraf.rs / Agencije)