BITKA ZA SOKOJ: Braja na čelu "Saveza za promene", u nedelju izborna skupština!

Grupacija autora koju predvodi Dragan Brajović ima nameru da reformiše SOKOJ, koji se proteklih godina zbog svog, često netransparentnog poslovanja, nalazio na udaru javnosti, ali i samih autora

Izborna skupština SOKOJ-a (Društvo za zaštitu autorskih prava) biće održana u nedelju od 16 časova na Kolarcu. Iako je u pitanju uobičajena procedura kroz koju 240 članova bira nove članove Upravnog i Nadzornog odbora, kao i Saveta autora, koji će voditi organizaciju i kontrolisati njen rad u naredne četiri godine, očekuje se da će biti više nego žestoko, jer se za funkcije (ali i opstanak SOKOJ-a) bore, kako saznaje Telegraf - dve više nego suprotstavljene frakcije.

Na čelu prve "Grupe za promene" nalazi se jedan od najplodonosnijih srpskih autora Dragan Brajović Braja, a tu su još i Zoran Radetić, Marko Kon, Neša Galija, Zoran Simjanović, Bora Đorđević, Jovan Maljoković, Saša Milošević Mare, Miša Mijatović... Njihova opozicija su Milutin Popović Zahar, Pera Stokanović, Miša Marković, Zoran Starčević, Vojkan Borisavljević, Sloba Marković, Vladimir Graić...

Kandidature za 13 mesta u UO podnelo je oko 50 autora.

Kandidati za novi Nadzorni odbor SOKOJ-a su Marina Tucaković, Ljubo Kešelj, Dragan Stojković Bosanac, a za novi savet autora: Zlaja Timotić, Oliver Mandić Sanja Ilić Balkanika, Dragan Ilić Ilke, Željko Vasić, Dragiša Baša, Vlada Maričić.

Kako saznajemo Brajina grupacija ima nameru da reformiše SOKOJ, koji se proteklih godina zbog svog, često netransparentnog poslovanja, nalazio na udaru javnosti, ali i samih autora i planirane su promene akata i propisa kako bi se još bolje zaštitili domaći autori, ali i kako bi SOKOJ svoje poslovanje prilagodio tržišnim trendovima i međunarodnim standardima u oblasti zaštite autorskih prava (po dobrim principima po kojima posluje OFPS, Organizacija proizvođača fonograma Srbije - prim aut).

(Telegraf.rs)