Oslobođena četvorica bivših pripadnika OVK!

Bivši vrhovni komandant Oslobodilačke vojske Kosova Sulejman Selimi i još trojica njegovih saboraca oslobođeni su optužbi da su maltretirali i silovali dve devojke iz okoline Kosovske Mitrovice

Međunarodno sudsko veće Osnovnog suda u Kosovskoj Mitrovici oslobodilo je optužbi bivšeg vrhovnog komandanta Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) Sulejmana Selimija i još trojicu njegovih saboraca za krivično delo ratnog zločina nad civilnim stanovništvom.

Selimi, inače aktuelni ambasador Kosova u Albaniji, bio je optužen sa Ismetom Hadžom, Nedžatom Ćubreljijem i Šefkijom Hisenijem, da su maltretirali i silovali dve devojke iz okoline Kosovske Mitrovice.

Međunarodni tužilac Dijana Vilson izjavila je nakon izricanja presude da je to bio izuzetno težak i osetljiv slučaj, a da će tužilaštvo pažljivo razmotriti odluku suda i odlučiti o eventualnoj žalbi na presudu.

- Prepoznajemo značaj ovog slučaja za narod Kosova i same žrtve. Mora biti jasno da ovo nije bilo suđenje OVK nego optuženima. Mora biti svima jasno da se ne radi o kolektivnoj već individualnoj odgovornosti - rekla je Vilson.

Ona je kazala da odluka sudija u vezi sa ovim slučajem ni na koji način neće uticati na posvećenost Kancelarije specijlnog tužilaštva Kosova da se bavi slučajevima ratnih zločina posebno onih koje uključuju seksualno nasilje.

Selimi je suočen sa još jednom optužnicom zbog članstva u "Dreničkoj grupi" OVK čiji se pripadnici terete za ratne zločine počinjenje nad civilnim stanovništvom i suđenje za ovaj slučaj je u toku.

(Telegraf.rs / Tanjug)