EU daje 65 miliona evra za Srbiju i BiH!

Prioritet je obezbeđivanje pijaće vode, osnovnih potreba, kao i pribora i pomagala za sušenje i rehabilitaciju oštećenih domova

Evropska komisija je izdvojila 65 miliona evra dodatne pomoći za Srbiju i Bosnu i Hercegovinu, namenjenu saniranju posledica poplava. EU navodi da je reč o dodatnom paketu pomoći uz postojeće aktivnosti Evropske komisije namenjene prevazilaženju posledica katastrofe.

Od toga tri miliona evra namenjeno je najugroženijim ljudima u obe zemlje kako bi se rešile najhitnije potrebe, pre svega za nabavku hrane, zdravstvenu zaštiti, čišćenje kanalizacije i prve pomoći oko smeštaja.

Prioritet je, navodi se, obezbeđivanje pijaće vode, osnovnih potreba kao što su nabavka ćebadi, dušeka, kreveta, platna, kao i pribora i pomagala za sušenje i rehabilitaciju oštećenih domova.

Ova sredstva biće kanalisana preko Crvenog krsta i Crvenog polumeseca i drugih partnerskih organizacija na terenu.

Preostala 62 miliona biće upotrebljeno za rekonstrukciju pogođenih područjima, pre svega za najhitnije potrebe. Sredstva su izdvojena iz prethodnih programa u okviru Fondova za pretpristupnu pomoć. Novac će biti dostupan do kraja juna, navodi se.

(Telegraf.rs / Tanjug)