Džon Dod, Škot koji je došao da pomogne Srbima: Vi ste neverovatni ljudi! (FOTO)

Kad je čuo za katastrofe koje su pogodile našu zemlju, ovaj Britanac nije časio ni časa, već se odmah zaputio za Srbiju da pomogne svim srcem njenim ugroženim sugrađanima

Džon Dod je Britanac u svojim dvadesetim godinama, koji se rodio u Edinburgu a živi i radi u malom engleskom gradiću Lutonu, smeštenom na 50km od Londona. Od kako je 2011. godine igrom slučajnosti prvi put došao u Beograd, zaljubio se u našu zemlju i naše ljude i posetio nas još nekoliko puta. Zato, čim je čuo (i video) za patnju poplavljenih Srba, nije mogao a da ne preduzme nešto.

U ponedeljak je zamolio svog šefa u Britanskom telekomu da mu da nekoliko slobodnih dana, jer namerava da kao volonter pomogne Srbiji koja se bori sa podivljalim rekama. Spakovao je sve što mu je palo na pamet da bi moglo da mu zatreba: gumene čizme, kabanice, opremu za planinarenje, konopce....

U utorak u ranu zoru, Džon je seo u svoj automobil zaputivši se na istok, preko Lamanša, Francuske, Nemačke, Austrije, Slovenije i Hrvatske. U sredu je već stigao na našu granicu!

- U Srbiji sam! Žena na granici me je pitala “Jeste li vi turista?”. Objasnio sam joj zašto sam došao, a čim je čula, samo mi je lupila pečat u pasoš i poželela sreću. Carinik me je zaustavio kako bi me nešto pitao (pretpostavljam, da li imam nešto da prijavim), a ja sam mu odgovorio: "Molim?". Ponovio je to isto, na šta sam mu rekao: "Izvini, moj srpski je nije dobro". Samo je odmahnuo rukom i pustio me da prođem. Čuo sam priče da se na carini čeka satima, ali ja sam prošao za dva minuta. Do Beograd sad! – opisao je ovu mini-avanturu na svom Fejsbuk profilu, gde se inače predstavlja ćirilicom.

Po dolasku u Beograd, Džon Dod je ponudio svoju pomoć državi Srbiji, a redovno izveštava i ljude u Velikoj Britaniji koji su voljni da upute novčanu pomoć njenim građanima, kako bi se što lakše i brže oporavili od poplava. Čim je stigao i malkice odremao, otišao je do prihvatnog centra u Areni, jer je čuo da su potrebni volonteri sa automobilima.

- Ono što me je danas posebno dotaklo jeste nešto što može svima da vam dočara kakav je srpski živalj. Na ulici sam sreo grupu ljudi iz Obrenovca, koji su izgubili kuće u poplavi i sada su smešteni u jednom prihvatilištu. Međutim, njih je najviše brinulo to da li JA imam gde da spavam. Zaista, neverovatni ljudi! - napisao je razneženi Džon.

On se jutros zaputio u Obrenovac kako bi pomogao i učestvovao u spasavanju, a pre toga je pozvao i sve svoje ovdašnje prijatelje da mu se pridruže. Iako je po čitav dan zauzet radom, uspeo je da fotografiše volontere i užasne posledice koje je ostavila poplava u ovoj beogradskoj opštini.

Inače, Džon je 2011. godine u Beograd došao sasvim slučajno, tako što je sa svojim prijateljem Endijem gledao kuda sve sa njihovog lokalnog aerodroma u Lutonu lete avioni jeftinih kompanija. Kada su na spisku videli Beograd, odlučili su da na internetu saznaju što više o Srbiji. Istraživanjem su saznali da naša zemlja uopšte nije tako strašna kao što se priča, da nismo u ratu, a da je noćni provod fantastičan. Naravno, bili su oduševljeni, i do danas su obojica prijatelja posetila našu zemlju nekoliko puta.

- Vaša ekonomija možda nije trenutno jaka, ali Srbija poseduje neke stvari koje novac ne može da plati: lepotu, prijateljstvo i dušu. To neće nahraniti ljude, ali su vrline koje treba gajiti. Ja ću se zbog toga vratiti sigurno. Možda i za stalno! - napisao je Džon u tekstu za Danas.

Dešavanja uživo u poplavljenim područjima možete pratiti OVDE.

(Telegraf.rs / Facebook/JHDodd)