Novi Sad već koristi mobilne zidove kao zaštitu!

Sistem se primenjuje u svim većim evropskim gradovima, gde se u slučaju opasnosti od poplava, na otvorenim deonicama kao što su stepeništa, otvori za objekte i drugi prilazi obali montira mobilni zid

U Novom Sadu je po prvi put u Srbiji upotrebljeno nov način odbrane od poplava i to mobilnom opremom.

Sistem se primenjuje u svim većim evropskim gradovima, gde se u slučaju opasnosti od poplava, na otvorenim deonicama kao što su stepeništa, otvori za objekte i drugi prilazi obali montira mobilni zid, prenosi "Dnevnik".

Probnom montiranju nove opreme prisustvovali su predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić i gradonačelnik Novog Sada Igor Pavličić koji su istakli da je odbrana od poplava u Novom Sadu u poslednje dve godine podignuta na znatno viši nivo.

- U poslednjih nekoliko godina Novi Sad je, od prilično nezaštićenog grada kada su poplave u pitanju, postao primer kako se braniti od ekstremno visokih vodostaja Dunava. Podigli smo nivo odbrambenog zida koji je dovoljan da odbrani grad od takozvanih stogodišnjih voda u šta je Pokrajina uložila oko 280 miliona dinara. Sada smo sa dodatnih 150 miliona obezbedili kupovinu ove mobilne opreme, kojom će biti zaštićeni i svi otvori na 7 kilometara dugom odbrambenom zidu- rekao je Pajtić.

On je dodao da je u odbrambene nasipe širom Vojvodine uloženo oko 13 milijardi dinara, pri čemu je rekonstruisano ili izgrađeno 108 kilometara odbrambenih zidova.

Dešavanja uživo u područjima najugroženijim od poplave možete pratiti OVDE.

(Telegraf.rs)