SREMSKA MITROVICA: Vodostaj Save raste 3-4 centimetra na sat (VIDEO)

Do sada najviši zabeleženi vodostaj Save kod Sremske Mitrovice bio je 801, ali jutros je zabeležen nivo reke od 848 centimetara

Potpredsednik pokrajinske vlade Goran Ješić, koji je i komandant pokrajinskog štaba za vanredne situacije, rekao je da vodostaj reke Save kod Sremske Mitrovice raste tri do četiri centimetra na sat, pa je Sava u tom gradu dostigla rekordni vodostaj ikad zabeležen u istoriji - 848 centimetara.

Ješić, koji se sa članovima štaba nalazi na licu mesta, rekao je da su tokom cele noći ekipe i mehanizacija radili na zaštiti nasipa i da se uspeo održati nasip. Međutim, ova dinamika rasta vodostaja traje od sinoć.

- Do sada najviši zabeleženi vodostaj Save bio je 801, a jutros je 848 centimetra. Rast se ne smanjuje, tako da je gradski štab za vanredne situacije doneo odluku da kada vodostaj dostigne nivo 851, evakuiše stanovništvo sa nižih kota u gradu - rekao je Ješić.

On je istakao da je tokom noći postavljeno više od 5.000 džakova sa peskom na nasip i da je sprečeno probijanje nasipa. Prema njegovim rečima, trenutno je najveći posao na odbrani nasipa u delu kod mesta Laćarak gde je angažovan najveći broj ljudi i mehanizacija "Vojvodina šuma".

- Iako je situacija izuzetno teška i iako je gradski štab doneo odluku o evakuaciji stanovništva sa najnižih kota, kada Sava dostigne rečeni nivo, ja verujem da ćemo uspeti da se odbranimo i da nasip neće biti probijen - rekao je Ješić.

On je dodao da su se članovi štaba obilazeći celu liniju odbrane u Sremskoj Mitrovici tokom cele noći uverili da su bedemi pojačani što je pomoglo da oni i dalje odolevaju stihiji.

Dešavanja uživo u područjima najugroženijim od poplave možete pratiti OVDE.

(Telegraf.rs / Tanjug)