BOSNA: Četvrta žrtva poplava, Sava i Sana nadolaze

I u regionu se bore sa vodenom bujicom, a najkritičnije je u Posavini. Reke Sava i Sana i dalje nadolaze

U Bosni i Hercegovini su poplave odnele još jednu, četvrtu, žrtvu, a stanje je teško jer nadolaze reke Sana i Sava. U opštini Sanski Most nastradao je Suad Selman (61), potvrđeno je u MUP Unsko-sanskog kantona.

Pretpostavlja se da je smrt nastupila utapanjem, a on je pronađen u blizini svoje poplavljene kuće. Iz MUP-a RS juče je saopšteno da su poplave odnele tri života. U BiH se i danas bore sa vodenom bujicom, a najkritičnije je u Posavini.

Stanje u Šamcu je teško, ugrožen je nasip u Brčko distriktu. Voda se u Banjaluci povlači, a u Doboju nivo vode je oko dva metra.

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić izjavio je da je nasip na Batkoviću na reci Savi u blizini Bijeljine popustio i da počinje evakuacija oko 10.000 stanovnika. Nivo Save je preko devet metara i za 1,35 metara viši u odnosu na 2010. godinu.

- Dramatično je na severu BiH gde se brane nasipi uz Savu. Ukoliko ti nasipi popuste cela Posavina će biti pod vodom. Celu noć je trajala borba Civilne zaštite, vojske i građana za spašavanje nasipa - rekao je Ilija Jeziđić, rukovodilac CZ Posavskog kantona.

Po informacijama CZ s terena, u Grebnicama se evakuiše najugroženije stanovništvo, jer samo nekoliko centimetara nedostaje da se Sava izlije, a priprema se evakuacija iz opštine Domaljevca, gde je prodrla reka Bosna, što se dosad nikad nije desilo.

U opštini Šamac savski nasip probijen je na dva mesta, nasip na Bosni, na jednom, nivo vode u gradu stagnira, ali je počela vazdušna evakuacija helikopterima EUFOR-a.

I u Brčko Distriktu ugrožen je savski nasip u Vučilovcu iz kojeg je evakuisano 70 odsto stanovništva. Stanje u Doboju polako se normalizuje, nivo vode u gradu je oko dva metra, rekao je šef Štaba civline zaštite Doboja Milko Vidaković.

U Prijedoru je poplavljeno pet naselja i više od 400 kuća. Voda se u pojedinim naseljima Banjaluke polako povlači, a vodostaj Vrbasa i Vrbanje opada.

Ministarstvo bezbednosti BiH tokom noći i jutarnjih sati je dobilo zahteve za pomoć helikoptera na poplavljenim područjima u Modriči, Maglaju, Bosanskom Šamcu, Orašju, Bijeljini, Domaljevcu...

Evakuacija će, kako je planirano, biti nastavljena uz pomoć kamiona i helikoptera, a biće dostavljani i vreće za pesak, čizme, agregati, kabanice i druga oprema.

U spašavanju će uz helikoptere Oružanih snaga BiH i EUFOR-a, učestvovati i helikopteri iz Slovenije i Hrvatske.

Dešavanja uživo u područjima u Srbiji najugroženijim od poplave možete pratiti OVDE.

(Telegraf.rs / Tanjug)