13 VELIČANSTVENIH: Ove izložbe traju jedno veče, ne smete ih propustiti! (FOTO)

Ovogodišnje izdanje "Noći muzeja" biće sasvim posebno, jer će pojedine izložbe biti održane samo ovo veče. Telegraf vam predstavlja kuriozitet 11. izdanja ove manifestacije

Noć muzeja je jedna od najuzbudljivijih noći u našoj prestonici. Manifestacija koja u samo nekoliko sati okupi na hiljade ljudi koji imaju samo jedan cilj - da se dobro provedu u muzejima.

Bogate izložbe uživaju veliku pažnju posetilaca, a 11. izdanje Noću muzeja će biti utoliko posebno jer će u programu imati čak 13 izložbi koje će biti postavljene samo to veče i zato ih ne smete propustiti!

MUZEJ MAGIJE

U maniru Hudinija, autori ove izložbe su obezbedili veoma interesantan program iluzionističkih trikova, ali i vrednu postavku mađioničarske eksponate, kojih ima preko 20.000 u jedinom muzeju magije u Srbiji.

MAKETA VIDOVDANSKOG HRAMA

Sve ljubitelje arhitekture ostaviće bez daha maketa Vidovdanskog hrama, veličanstveno delo koje nikada nije osvanulo u svojoj punoj veličini. Reč je o radu Ivana Meštrovića koji nikada nije izgrađen, zbog kojeg je njegov autor često upoređivan s Mikelanđelom.

MARATONCI TRČE POČASNI KRUG U KINOTECI

Mnoge filmske replike su postale neizostavni deo naše svakodnevnice. Ukoliko zakoračite u originalnu scenografiju sa snimanja kultnog filma "Maratonci trče počasni krug" imaćete priliku da zajedno s novom postavom "maratonaca" uzvikujte čuvene replike.

TURSKA U NOĆI MUZEJA

Sa bogatstvom turske kuhinje ćemo moći da se susretnemo i u Noći muzeja. Na ovoj izložbi, Kancelarija za kulturu i turizam Republike Turske spremila je prave umetničke specijalitete za sve posetioce.

SEĆANJE NA VELIKANE NA NOVOM GROBLJU

Nakon prošlogodišnjeg izdanja Noći muzeja, kada su vrata Novog groblja bila prvi put otvorena za potrebe ove manifestacije, obilazak ove riznice sećanja će biti aktuelno i ove godine. Novo groblje predstavlja jedinstveno mesto na kojem su sažete srpske tekovine Prvog svetskog rata.

ZGRADA JADRANSKO-PODUNAVSKE BANKE

Ekskluzivno u jedanaestoj Noći muzeja, biće otvorena vrata, po rečima mnogih, bajkovite zgrade Jadransko-podunavske banke. Svi koji se odluče da obiđu banku, prošetaće se kroz autentičnu šalter salu, sale za sastanke, kabinet direktora, vrednu kolekciju umetničkih slika iz fundusa banke...

IZA KULISA POZORIŠTA "BOŠKO BUHA"

Najmlađi zaljubljenici u pozorište, imaće priliku da se upoznaju sa tajnim životom svake predstave. Mališani će imati priliku da nauče odakle predstava dolazi, gde nastaje, kako se stvara i kako se priprema.

METEOROLOGIJA I HIDROLOGIJA KROZ ISTORIJU

Ove večeri, željni neke bolje vremenske prognoze, posetioci će imati priliku da se upaoznaju sa razvojem meteorologije i hidrologije kroz istoriju do danas. Ovo će biti jedinstvena prilika da zavirite u originalna dokumenta, prve knjige i nacrte iz ove oblasti, nekadašnje, ali i one najsavremenije instrumente za procenu vremenskih prilika.

PIKANTERIJE U MUZEJU CRVENE ZVEZDE

Raskošna postavka od preko 690 eksponata upoznaće vas s istorijom kluba Crvene Zvezde od samog nastanka do danas. Posetici će imati jedinstvenu priliku da se slikaju pored originalnog trofeja za Kup SCG odigran između Crvene zvezde i OFK Beograd 2006. godine.

APOTEKA S POČETKA VEKA

Mirisi lekovitih biljaka i izloženi apotekarski pribor biće ispraćeni studentima Farmaceutskog fakulteta koji će zajedno sa svojim kolegama iz Eucerina pružiti sve informacije u vezi sa farmacijom sa početka 20. veka.

MUZEJ HEMIJSKOG FAKULTETA

Samo u Noći muzeja, Hemijski fakultet će otvoriti vrata ormara u kojima se nalaze knjige iz 19. veka, prepiske naših hemičara, dokumenta i fotografije, kao i zanimljiv pribor i aparati. Na već tradicionalnim eksperimentima koje ćete moći sami da izvodite, moći ćete i da otkrijte tajne specijalnih efekata koje viđamo na filmskim platnima.

MUZEJ MAŠINSKOG FAKULTETA

Posetom Mašinskog fakulteta, imaćete priliku da upoznate duh posleratnog perioda, kad je izgrađeno preko 600 brodova, od kojih je oko 400 napravljeno za inostrane naručioce.

ISPISANA VEČNOST MUZEJA PRAVNOG FAKULTETA

Povodom 20 godina takmičenja u besedništvu, prisustvujte prezentaciji monografije u kojoj se pobedničke besede zauvek čuvaju od zaborava. U jubilarnoj 20. godini takmičenja, i samo u Noći muzeja, pojaviće se pobednici ranijih takmičenja koji će svojim prisustvom upotpuniti ovo veče.

Kako bismo vas ubedili da nikako ne zaobiđete ove kuriozitete 11. Noći muzeja, savetujemo vam da pogledate video u produžetku:

(Mihajlo Pavić)