Valjevci: Niko neće da nam pomogne!

Prema poslednjim informacijama, u Valjevu je evakuisano oko 100 ljudi, ali meštani su ogorčeni i kažu da ne znaju kome da se obrate za pomoć

Valjevo je danas praktično pod vodom. Reka Kolubara probila je odbranu na pojedinim mestima, a Valjevci su ogorčeni jer tvrde da ne dobijaju adekvatnu pomoć.

Ranije danas izlila se reka Tamnava i odnela je put Šabac-Valjevo kod Koceljeva. Prema poslednjim informacijama u Valjevu je evakuisano oko 100 ljudi, ali meštani tvrde da njima nema ko da pomogne.

- U Valjevu je pravi potop, voda je ušla ljudima u kuće, nosi sve pred sobom! Ljudi se pitaju koga da zovu: kada zovu policiju, oni kažu javićemo vatrogascima. Vatrogasci kažu: izlazimo na teren samo ako je život ugrožen, a ministri kažu sve su preduzeli. Pa koga oni lažu, narod se bori za goli život, a oni došli da se slikaju pored reke? - priča čitalac Telegrafa iz Valjeva.

Kako dodaje, pojedinim ljudima voda je došla skoro do krova, a situacija je loša da lošije ne može biti.

Takođe, apelovao je i na načelnika Sektora za vanredne situacije, Predraga Marića, da je sad trenutak da vidi da šta funkcioniše loše u njegovom sektoru.

- Kad dođe stani-pani, onda se trči i čiste se kanalizacije, šahte, korita reka i slično. Protiv prirode se ne može, to je svima jasno, ali se može preduzeti milion stvari da ovaj narod u Srbiji može malo mirnije da živi i to pre nego što nas elementarne nepogode ne unište - kaže naš čitalac.

On je dodao i da nema potrebe da dolaze ministri u Valjevo kako bi se slikali, uzimali dnevnicu i gledali kako reke nose ljudima stvari iz kuće, a da se ništa ne preduzme povodom toga i da se napravljena šteta nikada ne nadoknadi.

- Ako je strategija države da više ne ratuje, a jedan od strategijskih ciljeva je borba protiv elementarnih nepogoda kao što su poplave, požari, zemljotresi i slično, onda se mora Sektor za vanredne situacije izboriti da bude uvek spreman za takve akcije i da država ulaže u isti. Treba da se formiraju obučene jedinice za ovakve stvari, što od profesionalaca, što od volontera i dobrovoljaca - zaključuje on.

(Telegraf.rs)