VUČIĆ U KOMTREJDU U SARAJEVU: Dati prednost domaćem softveru, znanju i obrazovanju! (FOTO) (VIDEO)

Premijer Aleksandar Vučić tokom posete tehnološkom centru "Komtrejd" u Sarajevu u razgovoru sa Veselinom Jevrosimovićem predsednikom grupacije "Komtrejd" istakao je da veća prednost treba da se da domaćem softveru, kao i domaćim rešenjima, znanju i obrazovanju, jer samo tako može da se stvori jak izvozni proizvod i obezbedi konkurentnost i ekonomska stabilnost celog regiona

U okviru zvanične posete Sarajevu, prve inostrane posete po preuzimanju dužnosti predsednika Vlade Srbije, premijer Aleksandar Vučić odvojio je vreme da poseti tehnološki centar "Komtrejd" u Sarajevu.

U pratnji ministra finansija u Vladi Srbije Lazara Krstića, kao i delegacije zvaničnika, premijera Vučića dočekao je predsednik grupacije Komtrejd Veselin Jevrosimović.

- U ime kompanije "Komtrejd" i moje lično ime, čast i zadovoljstvo mi je da pozdravim predsednika Vlade Republike Srbije, i da mu se zahvalim što je u svojoj prvoj poseti Bosni i Hercegovini našao vremena da poseti našu kompaniju. Dobro došli - obratio se Jevrosimović gostima upoznajući ih sa detaljima kompanije u čijim su se prostorijama našli, a koja zapošljava 2.000 softverskih inženjera na teritoriji Adriatik regije, od kojih je 400 inženjera zaposleno u Bosni i Hercegovini.

undefined

- Ovde se radi na razvoju visoko sofisticiranih softverskih rešenja za potrebe velikih svetskih kompanija, kao što su HP, EMC, Bally, Citrix, Skrill i mnogih drugih - objasnio je Jevrosimović ističući odmah na početku razgovora kako je primarni cilj kompanije "Komtrejd" čija su rešenja odavno poznata kao visoko kvalitetna od Amerike do Australije da se što više mladih ljudi iz čitavog regiona osposobi i obuči za ovu vrstu delatnosti.

- Kao mala tržišta ponaosob, uspeh ispred veliki svetskih kompanija jedino možemo da postignemo regionalizacijom, što uspešno pokazujemo na primeru naše kompanije. Država je putem zakona, propisa i uredbi najveći zamajac svakog informatičkog tržišta. Ovom prilikom apelujem na sve nadležne institucije iz celog regiona, da daju što veću prednost domaćem softveru, domaćim rešenjima, kao i domaćem znanju i obrazovanju, jer samo tako možemo da stvorimo jak izvozni proizvod i da obezbedimo konkurentnost i ekonomsku stabilnost celog regiona - objasnio je Jevrosimović.

undefined

Premijer Vučić imao je samo reči hvale za poslovne poduhvate "Komtrejda", kao i za "Komtrejdov" proizvod tablet Tesla, koji je urađen u kooperaciji sa Intelom.

- Svi centri "Komtrejda" izgledaju unisono i jedinstveno. Takav je i ovaj. Drago mi je što vidim mlade obrazovane ljude koji znaju svoj posao o kojem ja ne znam ništa - našalio se Vučić dodajući da se nada da će "Komtrejd" proširiti svoje delovanje i zaposliti još ljudi.

- Lepo je kada vidim da vaša mladost i znanje pobeđuju balkansku džangrizavost i stalno vraćanje u prošlost - poručio je Vučić mladim "Komtrejdovim" stručnjacima razbijajući tišinu pitanjem: "Ko ima više navijača, Sarajevo ili Želja? (prim.aut. Željezničar), što je naišlo na opšte oduševljenje.

undefined

U ime kompanije "Komtrejd", Veselin Jevrosimović uručio je premijeru poklon bosanskog umetnika, kocku čije četiri strane simbolizuju vere koje žive na ovom prostoru.

Za ugledne zvanice organizovan je obilazak tehnološkog centra, a predstavljena su im i odabrana IT rešenja "Komtrejdovih" softverskih inženjera.

S obzirom na obim posla i na zahteve inostranih partnera kompanija namerava da dodatno poveća obim izvoza softvera iz regiona i obezbedi da znanje postane osnova dugoročnog održivog razvoja lokalne privrede. Takođe jedan od prioriteta je ulaganje u mlade IT stručnjake i njihovo osposobljavanje za rad na najzahtevnijim inostranim tržištima.

(K.V.)