APEL NOVOJ VLADI: Odvedite Srbiju na ovaj evropski festival i spasite nam kulturu! (VIDEO)

Europalija se svake druge godine održava u Briselu, a zemlja koja je pozvana da bude gost ima prilike da prikaže svoje celokupno kulturno nasleđe i svoj kulturni trenutak. Zarad naše prošlosti, sadašnjosti i budućnosti, moramo učiniti sve da za 2017. godinu pozovu nas!

Narod koji ne vodi računa o svojoj kulturnoj zaostavštini i svom kulturnom nasleđu, i ne ulaže u nova kulturno-umetnička ostvarenja sam briše svoju prošlost a lišava sebe i sadašnjosti i budućnosti.

Znano je da se osvajanja samo u prvi mah vrše ognjem i mačem, ali da nikada ne uspevaju na duži rok ako pokoreni narod nije pokoren kulturno: pogledajte samo sudbinu Gala koje su Rimljani latinizovali - više im ni ime ne postoji, pogledajte sudbinu drevnih Egipćana koji sebe danas zovu Arapima, pogledajte more zaboravljenih i izgubljenih naroda, utopljenih u one koji su znali kakva je moć kulture.

Vreme osvajanja nije prošlo, samo što je danas mnogo suptilnije nego što je bilo u minulim vekovima. Ako mislimo da opstanemo i kao narod i kao država, moramo početi da vodimo računa o kulturi - hitno!

Zbog toga je priča pred vama važna. Predstavljamo vam Europaliju, festival koji se od 1969. godine svake druge održava u belgijskoj i evropskoj prestonici Briselu, kada pozvana zemlja ima prilike da od oktobra do januara predstavi svoje kulturno nasleđe i svoju umetničku sadašnjost ostatku Starog kontitenta i sveta. Do sada, predstavilo su se 23 zemlje, a organizatori - koji uživaju Visoku patronažu Njegovog Veličanstva kralja Belgijanaca - se nadaju da će na ovaj način podstaći bolje razumevanje među nacijama i ohrabriti kulturnu razmenu između među različitih narodima.

Ime ovog festivala dolazi od dve reči, "Evropa" i "Opalija"; ovo potonje je ime starorimske žetvene svetkovine koja se održavala sredinom decembra u čast Opse, boginje Zemlje i plodnosti. Njeno ime leži u korenu latinske reči "opus", što znači "umetničko delo".

Dakle, svake druge godine pozvana zemlja ima prilike da na seriji izložbi prikaže svoju drevnu, modernu i savremenu umetnost, fotografiju, zanate, modu i dizajn, da putem niza događaja predstavi svoje muzičke orkestre, ansamble, soliste, pozorište, ples, književnost, nauku, filmske retrospektive, folklor i narodne igre, gastronomiju i sve ostalo što pruža mogućnost najvećeg mogućeg uvida u kulturu i umetnost jedne države. Formula koju Europalija koristi je vrlo originalna, a ujedno je i vrlo plodno tle za eksploziju nove kreativnosti: kako u zemlji domaćinu, tako i u zemlji koja je gost.

Ovaj festival takođe sa pozvanom zemljom razvija partnerstvo, ali i više od toga: muzeji, kulturni centri, koncertne hale, umetničke radionice... sklapaju prijateljstva i otpočinju saradnju sa svojim pandamima u Belgiji i njoj okolnim zemljama. Troškovi se dele bratski, na pola, između Kraljevine Belgije i zemlje koja je pozvana.

Europalija, u svrhu organizovanja ovog festivala, poziva najpoznatije svetske stručnjake koji pomažu da se on koncepcijski osmisli kako bi zemlja bila predstavljena najbolje moguće, a tamošnji mu radio, televizija, štampani i internet mediji poklanjaju ogromnu pažnju.

Festival ujedno privlači i ogroman broj ljudi koji se sliva u Brisel iz cele Evrope i ostatka naše planete.

Prošle godine je bila pozvana Indija, pre toga Brazil, Kina, Rusija, naredna će biti Turska sledeće godine, a posle toga... pa, još uvek nije odlučeno.

Zato apelujemo na Vladu Srbije: učinite sve što je u vašoj moći da Srbija bude gost 2017! Vlastodršci, kliknite ovde!

(V. V.)