STRAŠNO: Žena postala invalid, jer je u Srbiji 18 godina čekala na operaciju kuka! (FOTO) (VIDEO)

Svetlana Korać na operaciju kuka čeka od 1996. kada je u Institutu za OHB na Banjici stavljena na listu čekanja. Kako je četrnaest godina niko nije pozvao, 2010. otišla je na VMA. Operacija je zakazana za maj 2015. godine, kada će već imati 65 godina. Pomoć pre dve godine obećala i Slavica Đukić-Dejanović, ali od toga i dalje nema ništa

Svetla Korać iz Beograda danas ima 64 godine. Kad joj je ustanovljeno da ima problema s kukom i da će morati da ugradi protezu imala je osamnaest godina manje i bila je sredovečna žena u punoj snazi.

Od svoje 48. godine Svetlana čeka novi kuk. Gotvo da je odustala od ideje da će ga dočekati, kao i da će joj biti bolje. Nepokretna i zatvorena u kući, nada se da će dočekati 15. maj 2015. za kada joj je (napokon) zakazana intervencija. Ali i o toj operaciji ima svašta da kaže.

- Kada me je 23. septembra 1996. dr Branimir Kraljević sa OHB na Banjici stavio na listu čekanja, pisalo je da ću biti pozvana na kućnu adresu, ali godina nije određena. Strpljivo sam uz rapidno pogoršavanje stanja i bolove čekala 14 godina, pa kako poziv nikad nije stigao, onda sam 10. septembra 2010. otišla na VMA. Tamo me je prof. dr Z. Popović stavio na listu čekanja, ali takođe nije navedeno za koju godinu - počinje Svetlana svoju priču.

- Kada sam se pre osam meseci obratila pismenim putem i pitanjem kakvi su izgledi da budem operisana da ne bih i tamo prošla kao na Banjici, odgovoreno mi je da sam 52. na listi. Predočeno mi je, međutim, da oni za 2013. još uvek nisu imali nijednu nabavku osteosintetskog materijala (proteza), niti znaju kada će to biti, a datum kad sam taj odgovor dobila bio je 28. avgust 2013.- nastavlja Svetlana.

U međuvremenu je bila očajna, nije znala šta joj je činiti. U jednom trenutku je čula da se na Radiju Beograd 202 održava Zdravstvena tribina (2012. godine), na kojoj je gostovala tada još uvek aktuela ministarka Slavica Đukić Dejanović. Kada je suočila sa svojim slučajem, Dejanovićeva je odgovorila sledeće:

- Prosto na ovu situaciju reagujem i kao stručnjak i kao emotivac i kao ljudsko biće - užasavajuće. To je nešto što je apsolutno neprihvatljivo. Ne može pacijent da postane invalid zato što čeka operaciju. Liste čekanja su normalne, ali se mora praviti procena. Šta znači kad je neko na listi čekanja? Lista čekanja je dotle dok se ne ugrožava dalje zdravstveno stanje, i mi lekari smo se dogovorili oko toga - rekla je tada u živom programu Slavica Đukić Dejanović.

Danas, dve godine kasnije iz ovog Ministartva saopštavaju da će "Zdravstvena inspekcija Ministarstva zdravlja izvršiti inspekcijski nadzor u Institutu za ortopedsko-hirurške bolesti Banjica i na VMA, povodom navoda pacijentkinje Svetlane Korać koja čeka 17,5 godina na operaciju ugradnje veštačkog kuka". Po dobijanju nalaza inspekcije javnost će biti obaveštena o rezultatima.

Međutim, tu postoji još jedna "zvrčka". Svetlana naredne godine puni 65 godina, a to je starosna granica do koje se u Srbiji ugrađuju bescementne proteze.

Ako i nakon 18 godina čekanja dobije protezu, to neće biti ona koja je gospođi Korać obećana pre više od deceniju i po.

(M. B.)