KAD LJUBIMCI NAPADNU: Ovo su najveće svetske tragedije u zoološkim vrtovima (FOTO)

Zoo vrtovi predstavljaju neku vrstu zabavnog parka, gde ljudi dolaze da vide divlje i egzotične životinje. Međutim, dešavalo se da te životinje napadnu ljude, a oni najnesrećniji nisu preživeli smrtonosne ujede krvoločnih organizama

Poslednja nesreća koja se dogodila u beogradskom zoološkom vrtu, kada je vuk napao dvogodišnju devojčicu, podsetila nas je na sve incidente koje su se dešavali u svetu, a čiji su učesnici bili - životinje.

Nažalost, neke žrtve nisu uspele da prežive dok je većina imala sreće i prošla samo sa povredama. Često se dešavalo da krvoločne životinje napadaju radnike, svoje hranitelje, iako se tvrdilo da su do tad bile mirne i da pre toga čuvari nisu imali probleme s njima.

Postavlja se pitanje koliko čovek zaista sme da se približi opasnim životinjama i da li je moguće da se njihova priroda ikad pripitomi. Neretko se dešavalo da neko padne s ograde u prostor gde se nalaze životinje i svojom neopreznošću dovede sopstveni život u pitanje. U narednim redovima pročitajte koje su se tragedije dešavale u zoo vrtovima širom sveta.

U švedskom zoološkom vrtu Kolmarden, čopor od osam vukova, 2012. godine, usmrtio je i rastrgao čuvarku (30). Ona je sama ušla u deo za vukove zbog čega nema svedoka ove tragedije. Članovi službe spašavanja nisu hteli da rizikuju i svoje živote, pa su tek ušli po žrtvino telo kada su oterali vukove. Inače, ovaj deo u jednom od najpopularnijih švedskih atrakcija je poznat po tome što posetioci mogu da uđu i da maze ove životinje.

Iste godine, poseta Madoksa Derkoša (2) i njegove majke zoološkom vrtu u Pitsburgu završila se tragično, nakon što je dete skliznulo sa zaštitne ograde u prostor s afričkim šarenim psima. Ispod ograde s koje je dečak pao, bila je postavljena i zaštitna mreža, ali ona nije bila dizajnirana za hvatanje težih objekata tako da nije uspela da zadrži njegov pad. Uzrok smrti malog Madoksa nije pad sa visine, već ujedi životinja.

Pre par dana, u zoološkom vrtu u Saudijskoj Arabiji tigar je napao radnika (40) dok je čistio kavez. Kolege su uspele da ga izvuku pre nego što je životinja rastrgla telo, ali je čovek podlegao povredama.

Ista tragedija zadesila je čuvara (56) u zološkom vrtu u Šangaju, kada ga je ubio tigar dok je ulazio da očisti kavez. Ovaj tigar pripada jednoj od najugroženijih vrsta, južnokineskom tigru, i naravno nikada ranije nije pokazivao znakove agresije prema ljudima.

U septembru prošle godine, majmun u zoološkom vrtu u Đijang Kvinlingu, na jugozapadu zemlje, odgrizao je i pojeo testise osmomesečnoj bebi. Životinja je napala malenog dečaka dok mu je majka presvlačila pelenu. Majmun se ustremio na bebu, otkinuo joj deo genitalija, pobegao i pojeo ih. Lekari i dalje strahuju da on nikada neće moći da ima svoju decu.

Incident sa istim akterom, majmunom, dogodio se i u zoo vrtu u Ratlamu, u Indiji. Pobesneli majmun je napao i izujedao dečaka, koji je u medijima imenovan samo kao Ragav, i zadao mu brojne povrede po licu i leđima.

Ragava su od kobnih povreda spasli njegov otac i čuvar koji su uspeli da odvoje razjarenu životinju od dečaka. Otac je vukao, a čuvar je štapom udarao majmuna sve dok životinja nije pustila dete i pobegla.

Jedna bizarna scena se dogodila u kineskom gradu Čengdu, kada je depresivni Jang Đinhaj (27) "poklonio" sebe krvoločnim životinjama. On je iskoristio trenutak nepažnje čuvara i skočio u kavez sa tigrovima.

Nakon posete lokalnom zoološkom vrtu, Đinhaj je pomislio kako je surovo i depresivno gledati tigrove koji žive u okruženju u kom su sprečeni da razvijaju svoj prirodni instinkt za lovom i ubijanjem. Međutim, ubrzo su stigli čuvari koji su uspeli da izvuku Đinhaja iz kaveza i uspeli da sačuvaju život mladića.

(Telegraf.rs)