SRUŠILI GA OKUPATORI: Ovo je Karađorđev spomenik na Kalemegdanu iz 1913.godine (FOTO)

Impozantan spomenik velikom voždu Karađorđu, na čijem se mestu danas nalazi Spomenik zahvalnosti Francuskoj srušen je za vreme austrougarske okupacije 1916. godine, a da njegovo svečano otkrivanje u avgustu 1913. nije sačuvano na jednom snimku koji se nalazi u Jugoslovenskoj kinoteci, niko ga se danas ne bi ni sećao

Na Kalemegdanu gde se danas nalazi Spomenik zahvalnosti Francuskoj nekada je stajao impozantan spomenik velikom voždu Karađorđu, rad vajara Paška Vučetića.

Ovaj spomenik srušen je za vreme austrougarske okupacije 1916. godine, a da njegovo svečano otkrivanje u avgustu 1913. nije sačuvano na jednom snimku koji se nalazi u Jugoslovenskoj kinoteci, niko ga se danas ne bi ni sećao.

- U filmu o povratku srpskih pobednika 1913. između ostalog prikazano je i svečano otkrivanje spomenika Karađorđu na Kalemegdanu. Tako je, naime utvrđeno da se na mestu današnjeg Spomenika zahvalnosti Francuskoj nalazio veliki spomenik Karađorđu, koji je tokom austrougarske okupacije svega tri godine kasnije do te mere uništen da je ubrzo pao u zaborav - priča za Telegraf direktor Jugoslovenske kinoteke Radoslav Zelenović.

Podsećamo da je prošle godine pokrenuta ideja da se Karađorđe vrati na Kalemegdan, ali da se po tom pitanju u međuvremenu ništa nije uradilo. Jedno je, međutim, sigurno... Za početak bi bilo dovoljno i da se barem postavi obeležje gde se na Kalemegdanu svojevremeno nalazio spomenik Karađorđu.

(Katarina Vuković)