Preminuo Radovan Lale Đurić

Đurić je radio kao dizajner i scenograf u Narodnom pozorištu u Beogradu. U Veneciji i Amsterdamu je učio slikarstvo, a u tim gradovima i u Parizu imao je ateljee. Od 1973. godine je živeo u Njujorku, gde je imao i reprezentativnu galeriju "Lale space"

Posle duže i teške bolesti juče je u Njujorku umro Radovan Lale Đurić, renomirani slikar, skulptor, dizajner, osnivač Nišart fondacije, koju je finansijski podržavala kompanija Filip Moris, mecena mladih umetnika u Srbiji, neumorni entuzijasta, koji je poslednjih godina obogaćivao kulturni i društveni život u zemlji, piše dnevni list "Danas".

Lale Đurićje rođen je 7. maja 1945. godine u selu Ljubatovica, opština Bela Palanka, u učiteljskoj porodici. Bio je državljanin Srbije i SAD. U Nišu je završio osnovnu i srednju školu, a kasnije radio kao dizajner i scenograf u Narodnom pozorištu u Beogradu. U Veneciji i Amsterdamu je učio slikarstvo, a u tim gradovima i u Parizu imao je ateljea. Od 1973. godine je živeo u Njujorku, gde je imao i reprezentativnu galeriju "Lale space" ("Prostor Lale").

Njegovi umetnički radovi nalaze se u privatnim, korporacijskim i bankarskim kolekcijama širom Amerike i Evrope. Uspešno je izlagao u bivšoj Jugoslaviji, Italiji, Holandiji, Nemačkoj, Španiji, Francuskoj, Belgiji, Švajcarskoj, Kanadi, Australiji, SAD. Još krajem sedamdesetih, neki srpski mediji proglašavali su ga "jednim od najskupljih jugoslovenskih slikara u svetu". Od 2003. godine, kada u Srbiju i Nišdolazi Filip Moris, čiji je prijatelj i saradnik, Lale je bio često u Srbiji.

Uprkos bogatom životnom iskustvu i značajnim profesionalnim uspesima svojom životnom misijom smatrao je osnivanje NAF-a, čiji je cilj konkretna podrška kulturi Niša i Srbije, a pre svega mladim umetnicima. NAF je od 2006. godine organizovao Nacionalni konkurs za mlade likovne umetnike u Srbiji, koje su pratile njihove izložbe u Nišu, Beogradu i Novom Sadu. Fondacija je realizovala i nacionalne konkurse za dizajnere i pisce. Bila je organizator vrednih izložbi slika, kao i svetske izložbe eksponata napravljenih po originalnim nacrtima Leonarda da Vinčija "Leonardovi kodeksi i mašine", koju je 2008. u Nišu i Beogradu videlo stotinu hiljada ljudi. Uz podršku Filipa Morisa NAF je realizovala i kulturno - humanitarne projekte i sagradila ili renovirala pet galerija u Nišu, Beogradu i Novom Sadu.

Lale Đurićje imao jednog sina, Vuka, koji živi u Njujorku. Prijatelje je imao i u Srbiji i u Evropi i u Americi, na svim stranama sveta. Uprkos tome, odlučio je da počiva u Beogradu, a vreme i mesto sahrane biće naknadno objavljeni.

(Telegraf.rs)