Zaplenjeno 2 miliona lažnih kineskih lekova

- Neki lekovi ne sadrže nijedan aktivan sastojak, dok drugi imaju različite stepene aktivnih sastojaka u poređenju sa autentičnim lekom što predstavlja ozbiljan rizik po zdravlje pacijenta - navedeno je iz carinske službe Francuske

Francuski carinici zaplenili su krajem februara više od dva miliona lažnih kineskih lekova u okviru najveće takve akcije na tlu Evropske unije.

U normandijskoj luci Avr je 27. februara zaplenjeno ukupno 2,4 miliona kutija lažnih lekova skrivenih u kontejnerima sa oznakom zeleni čaj, preneo je AFP.

- Neki lekovi ne sadrže nijedan aktivan sastojak što predstavlja tešku prevaru potrošača, dok neki imaju različite stepene aktivnih sastojaka u poređenju sa autentičnim lekom što znači da bi mogli da predstavljaju ozbiljan rizik po zdravlje pacijenta koji ih uzima - navedeno je u saopštenju carinske službe danas.

Prema navodima francuskih zvaničnika, prethodno najveća zaplena lažnih lekova u EU obuhvatala je 1,2 miliona kutija lažnog aspirina u maju 2013. godine.

Problem proizvodnje lažnih lekova u Kini je otkriven prošle godine kada su kineske vlasti pokrenule akciju koja je dovela do hapšenja 1.300 osumnjičenih u decembru i zatvaranja na desetine neovlašćenih onlajn apoteka.

(Telegraf.rs / Tanjug)