SPORNI SNIMAK: Ruski ambasadori nabrajaju zemlje koje bi voleli da vide u sastavu Rusije (VIDEO)

Snimak postavljen na Jutjub navodno predstavlja razgovor dva ambasadora Rusije o situaciji na Krimu i šale se na račun drugih teritorija u svetu, spominju Škotsku i Aljasku među drugim geografskim pojmovima

Rusija je saopštila da je navodni telefonski razgovor ruskih ambasadora u kojem nabrajaju koje bi još delove sveta voleli da vide u sastavu Rusije izmišljotina.

Taj snimak je postavljen na Jutjubu i na njemu navodno razgovaraju ruski ambasadori u Eritreji Igor Čubarov i u Zimbabveu Sergej Bakarev.

Na snimku ide njihov razgovor na ruskom, prevod na engleskom i stoje fotografije dvojice ljudi koji su u 50-tim godinama.

Oni razgovaraju o situaciji na Krimu i šale se na račun drugih teritorija u svetu, spominju Škotsku i Aljasku među drugim geografskim pojmovima, preneo je Itar-Tass.

Ministarstvo navodi da je reč o nespretno i na brzinu urađenoj montaži urađenoj da se pažnja javnosti odvuče od nedavnih skandala zapadanih diplomata povodom Ukrajine.

Ministarstvo navodi da je na fotografijama sovjetski ambasador Jurij Dubinin koji je preminuo 2013. godine, i ispod njegove slike piše da je reč o Sergeju Bakarevu.

Jurij Dubnin je inače rođen 1930. godine a preminuo je 2013. godine. On je bio sovjetski ambasador u UN 1986. godine, ambasador u SAS od 1986. do 1990., i ambasador u Francuskoj od 1990. do 1991. godine. Od 1994. do 1996. godine on je bio zamenik ministra spoljnih poslova Rusije.

Moguće je da je "curenje" ovog snimka bila osveta zbog nedavno objavljivanja snimaka razgovora zapadnih diplomata u vezi sa Ukrajinom, ocenjuje londonski dnevnik "Gardijan".

U Moskvi je navodni snimak razgovora ruskih ambasadora u Africi više izazvao smeh nego gnev, pogotovu s obzirom na činjenicu da su te diplomate znatno nižeg ranga nego Nuland ili Ešton, navodi "Gardijan".

Zamenica portparola ruskog Ministarstva spoljnih poslova, Marija Zaharova, napisala je na svom profilu na Fejsbuku da ne zna ko govori na snimku, ali ističe da čovek na fotografiji koja je okačena na video snimku na Jutjubu ne liči na Bakareva i da je to jedan drugi diplomata koji je preminuo prošle godine.

Zaharova je aludirala na mogućnostda je snimak neumesno delo Sjedinjenih Američkih Država.

Otkako je počela kriza u Ukrajini, sve više besni diplomatski rat rečima snimcima koji cure u javnost, zaključuje britanski list.

Pogledajte sporni snimak:

(Telegraf.rs / Tanjug)