Slobodan Šijan nagrađen za doprinos avangardnoj umetnosti!

Nagrada "Tradicija avangarde" dodeljena je Šijanu za "upečatljiv i visoko samosvojan doprinos ukupnoj art sceni", imajući u vidu ne samo njegov kultni kinematografski opus poznat po filmovima "Ko to tamo peva" i "Maratonci trče počasni krug" već i višedecenijsko bavljenje postavangardnim praksama

Nagrada “Tradicija avangarde” za doprinos avangardnoj umetnosti za 2014. godinu dodeljena je istaknutom filmskom reditelju Slobodanu Šijanu iz Beograda, na osnovu odluke Upravnog odbora Fonda "Vujica Rešin Tucić i Vojislav Despotov".

Priznanje je ustanovljeno u znak sećanja na dva značajna avangardna umetnika iz Zrenjanina i okoline, piše portal SEEcult.

Nagrada "Tradicija avangarde" dodeljena je Šijanu za "upečatljiv i visoko samosvojan doprinos ukupnoj art sceni", imajući u vidu ne samo njegov kultni kinematografski opus poznat po filmovima "Ko to tamo peva", "Maratonci trče počasni krug", "Davitelj protiv davitelja" već i višedecenijsko bavljenje neoavangardnim i postavangardnim praksama, od eksperimentalnog filma i psihodeličnog slikarstva do konceptualne umetnosti, kemp kolaža, performansa i umetnosti ponašanja.

U svim tim oblastima, kako je istaknuto u obrazloženju, Šijanovo stvaralaštvo ostavilo je pravovremen i visoko samosvojan trag, čije reaktuelizovanje na nekoliko značajnih manifestacija, poput retrospektivne izložbe u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine u Novom Sadu, nedvosmisleno svedoči o potrebi da se ukupno njegovo delo ne samo još celovitije upozna i dodatno razmotri, nego i da se jasno istakne njegov nesumnjiv avangardni kod, po mnogome bez premca u bar nekoliko linija stvaralaštva kojim se i bavio tokom više decenija.

Nagrada "Tradicija avangarde" biće uručena Šijanu 22. aprila u Pozorišnom klubu "Zeleno zvono" u Zrenjaninu, najavio je pokret Novi optimizam, na čiju je inicijativu i osnovan Fond "Vujica Rešin Tucić i Vojislav Despotov".

Nagradu će uručiti njen prošlogodišnji dobitnik - pozorišni reditelj Andraš Urban iz Subotice, a tom prilikom u "Zelenom zvonu" biće otvorena i izložba "Filmske poze" o Šijanovom stvaralaštvu, čiji je kustos Nebojša Milenković, autor Šijanove retrospektive u MSUV i nedavno objavljene monografije "Slobodan Šijan: Moraću da skrenem! Vizuelni eksperimenti 1960 - 2012".

UO Fonda "Vujica Rešin Tucić i Vojislav Despotov" čine književnici Svetislav Basara, Gojko Božović i Vladimir Kopicl, kulturni aktivista i producent Branislav Grubački, lider Novog optimizma, i predstavnik Gradske narodne biblioteke "Žarko Zrenjanin" Vladimir Vasiljev (predsednik), a odluku o dobitniku doneli su jednoglasno.

U konkurenciji za priznanje "Tradicija avangarde", koje se dodeljuje drugi put za avangardno stvaralaštvo u umetnosti, bili su i književnik Duško Novaković, filmski reditelj Aleksandar Davić i pijanistkinja Branka Parlić.

Nagrada obuhvata novčani iznos od 200.000 dinara, koji su omogućili Pokrajinski sekretarijat za kulturu i javno informisanje Vojvodine i Ministarstvo kulture i informisanja Srbije.

(Telegraf.rs)