TURSKE VLASTI: Snimak na Jutjubu je zaverenički plan!

Ankara ne negira da je sastanak o Siriji održan, ali tvrdi da su neki delovi razgovora na snimku namešteni. Turski premijer Redžep Erdogan ističe da je on meta kampanje klevetanja na Internetu koju organizuje njegov protivnik Fetulah Gulen

Turske vlasti odlučile su danas da preduzmu korake zbog postavljanja na Jutjub snimka razgovora vodećih zvaničnika, koji diskutuju o mogućim vojnim operacijama u Siriji, ocenivši da se radi o zavereničkom planom, uoči ključnih lokalnih izbora.

Snimak je objavljen u jeku spora između turskog premijera Redžepa Tajipa Erdogana i islamskog sveštenika Fetulaha Gulena, čije pristalice Erdogan optužuje za odavanje informacija.

Tursko tužilaštvo pokrenulo je istragu o snimku postavljenom na Internetu, a predsednik Abdulah Gul upozorio je da će učiniti sve što je neophodno da pronađe krivce koji "stoje iza špijunskog čina protiv državne bezbednosti".

Šef turske diplomatije Ahmet Davutoglu, jedan od učesnika razgovora u spornom snimku, izjavio je da postavljanje na Jutjub snimka razgovora vodećih zvaničnika o mogućim vojnim operacijama u Siriji, predstavlja objavu rata "turskoj državi i naciji".

Erdogan, koji je suočen sa lokalnim izborima od kjlučne važnosti u nedelju, istakao je, međutim, da je on meta kampanje klevetanja na Internetu koju organizuje Gulen, s ciljem da ga sruši s vlasti i podrije Tursku.

Gulen, koji je nekad podržavao Erdogana, danas se smatra pokretačem korupcionaških afera koje već mesecima potresaju tursko društvo, demantovao je optužbe premijera Erdogana.

Objavljivanje snimka usledilo je pošto su u javnost dosperli snimci na osnovu kojih se moglo zaključiti da sdu Erdogan i njegovi politički i poslovni saveznici uključeni u veliki korupcijski skandal.

Vlada u Ankari, koja je prošle nedelje zabranila društvenu mrežu Tviter, naredila je juče blokiranje sajta Jutjub, kao odgovor na objavljivanje snimka, čemu su se usprotivile međunarodna zajednica i organizacije za zaštitu ljudskih prava.

Ankara ne negira da je sastanak o Siriji održan, ali tvrdi da su neki delovi razgovora na snimku namešteni.

(Telegraf.rs / Tanjug)