Obama se prvi put sastao sa papom Franjom

- Dobrodošli, gospodine predsedniče - bilo je prvo što je papa rekao Obami, koji se dvaput zahvalio na dobrodošlici i rekao da se divi Rimokatoličkom poglavaru

Prvi sastanak američkog predsednika Baraka Obame i pape Franje, koji je danas u Vatikanu počeo rečima dubokog međusobnog uvažavanja, predstavljaće dobru priliku da, uprkos različitim stavovima kada je reč o moralnim pitanjima, budu poslate poruke mira i zajedničke borbe za socijalnu pravdu.

- Dobrodošli, gospodine predsedniče - bilo je prvo što je papa rekao Obami, koji se dvaput zahvalio na dobrodošlici i rekao da se divi Rimokatoličkom poglavaru.

Predsednik SAD je došao u sukob sa hijerarhijom Katoličke crkve u SAD zbog podrške pravu na abortus, istopolnim brakovima, dok je papa, stavivši jasno do znanja da u katoličkoj doktrini neće biti promene po tim pitanjima, koristio mekši jezik od svojih prethodnika. 

Ipak zajednički imenitelj Obamine i papine filozofije, a to je opredeljenost za borbu protiv siromaštva i rastuće nejednakosti u svetu, čini dobru osnovu za razgovor koji će, kako se mnogi nadaju, dovesti do prevazilaženja višegodišnjih tenzija.

Od izbora za papu pre godinu dana Franja je nekoliko puta kritikovao nezajažljivi kapitalizam, posledice koje je ogolila globalna finansijska kriza i rastući jaz između bogatih i siromašnih čak i u razvijenim zemaljama.

Obama je pak više puta pohvalio papu zbog njegove samilosti i pomaganja siromašnima, navodi Rojters.

Američki zvaničnici žele da papa Franja poseti SAD kako bi razgovarao sa katoličkim porodicama u Filadelfiji 2015. godine i Obama će, kako najavljuju američki crkveni zvaničnici, verovatno uputiti otvoreni poziv papi.

(Telegraf.rs / Tanjug)