Čekao 46 godina da bude pogubljen

Ivau Hakamada najpre je priznao da je izvršio ubistva da bi priznanje povukao i izjasnio se nevinim tokom suđenja, ali je, ipak, osuđen na smrt 1968. godine. Nakon dokaza koje su njegovi advokati naveli, pušten je na slobodu i čeka ga novo suđenje

Japanski sud naložio je danas puštanje na privremenu slobodu i ponovno suđenje 78-godišnjem osuđeniku koji je proveo više od 30 godina u zatvoru čekajući na izvršenje smrtne kazne zbog ubistva.

Sud je tu odluku doneo sumnjajući u dokaze kojima je potkrepljena presuda Ivau Hakamadi, optuženom 1966. za ubistvo četiri osobe, od kojih dvoje dece i paljenje njihove kuće.

Japan i SAD su jedine u Grupi sedam najrazvijenijih svetskih privreda koje nisu ukinule smrtnu kaznu, koja čak ima i podršku japanskih građana, navodi Rojters.

Hakamada, sada narušenog zdravlja, najpre je priznao da je izvršio ubistva da bi priznanje povukao i izjasnio se nevinim tokom suđenja, ali je, ipak, osuđen na smrt 1968. godine. Vrhovni sud je potvrdio presudu 1980. a pretpostavlja se da taj osuđenik najduže u svetu čeka da bude pogubljen.

Hakamadini advokati su naveli da su DNK analize sa krvave odeće pokazale da krv nije njegova, zbog čega je predsedavajući sudskog veća Hiroaki Murajama poništio smrtnu kaznu i naložio da Hakamada bude pušten na slobodu privremeno do početka novog suđenja.

Sudija je takođe rekao da je prethodna presuda bila nepravedna.

U Japanu je prošle godine izvršena smrtna kazna nad osam ljudi, a veruje se da ih još skoro 130 čeka da bude pogubljeno. Smrtna kazna se u Japanu izvršava vešanjem a osuđenici ne znaju kada će biti sprovedena, sve do dana u kojem budu pogubljeni.

(Telegraf.rs / Tanjug)