Dodik: Srebrenički Srbi trpe nedopustivi pritisak

Predsednik Republike Srpske oštro je reagovao na odluke vlasti u Srebrenici, zbog kojih su tamošnji Srbi od njega tražili zaštitu

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik smatra da je pritisak kojem su izloženi Srbi u Srebrenici nedopustiv. On je istakao da će političke partije iz RS usmeriti sve snage na to da na predstojećim lokalnim izborima za načelnika te opštine bude izabran Srbin.

Dodik je rekao da je uveren da "srebrenički Srbi neće još dugo trpeti pritiske i diskriminaciju, koju nad njima vrši bošnjačka vlast u tom gradu", prenose bosanski mediji.

- Pobedom srpskog kandidata na lokalnim izborima u Srebrenici biće otklonjeni svi oblici diskriminacije -  rekao je Dodik, komentarišući apel srpskih predstavnika u Srebrenici upućen vlastima Srpske da ih zaštite od pritisaka, pretnji i ucena Bošnjaka u lokalnoj vlasti.

Dodik je ocenio kao zloupotrebu funkcije to što je zamenik načelnika opštine Srebrenica Ćamil Duraković poručio Srbima da neće dozvoliti izgradnju spomenika u Soloćuši i crkve u Dugom Polju dok je on na toj poziciji.

- To je zloupotreba funkcije i na taj način se lokalni funkcioneri ne mogu ponašati. On neće još dugo biti na vlasti jer ćemo mi pobediti u Srebrenici - rekao je Dodik, i ponovio da ne dolaze u obzir izmene Izbornog zakona BiH, kojima bi Srebrenica dobila specijalni izborni status.

Iz Koordinacionog odbora koji okuplja srpske političke partije i nevladine organizacije u Srebrenici upozorili su da islamski centar i zamenik načelnika opštine vode kampanju sa ciljem da se konačno slomi srpski narod u Srebrenici.

(M.S. / Glas Srpske)