U VINU JE ISTINA: Kako služiti piće za odabrane
Vino je božansko piće i savršeno se slaže uz hranu. Tajna konzumacije ovog pića je u pravilnom odabiru, ali i načinu posluživanja
Sezona je praznika pa ćete vrlo verovatno češće odlaziti u goste prijateljima ili rođacima. Ako ste zaboravili da kupite poklone, obavezno ponesite flašu vina. Evo nekoliko pravila za "vinsku upotrebu".
Kada ste gost
Ako želite domaćinu da odnesete flašu vina, crni "pinot" je najbolji izbor - pitak je i dobro ide uz sva jela.
Kada ste domaćin
Sadržaj standardne boce vina dovoljan je za otprilike pet čaša. Kada kupujete vino za posluženje, podelite broj gostiju sa dva i po. Na primer, za desetoro ljudi su potrebne četiri flaše.
Idealne čaše
One sa nožicom idealne su za serviranje i belog i crnog vina. Ukoliko volite da detaljišete, bilo bi najbolje da uzmete posebno čaše za crno vino, one su šire, dok su za belo vino malo uže.
Da li vino treba pretočiti u specijalnu staklenu bocu ?
Kada je reč o mladom crvenom vinu, odgovor je - da, jer će se tako izgubiti njegov oštar miris i ukus. Takođe, staro vino treba pretočiti u drugu bocu kako bi se očistilo od taloga.
Idealno mesto za čuvanje vina
Vino bi trebalo da se čuva na mestu na kojem temperatura ne prelazi 12-13 stepeni. Ako treba da se rashladi, držite ga dvadesetak minuta u frižideru, ali ga nemojte služiti sa ledom. Crno vino ne bi trebalo da se hladi uopšte, služi se toplo.
Kako sa šampanjcem?
Šampanjac je penušavo vino koje naknadnim vrenjem u boci razvija sopstveni ugljen-dioksid, zaslužan za lepu penu i naročiti, peckav ukus.
Služe se ohlađena na 4 do 8 stepeni Celzijusa: otvaranje boce prati diskretan pucanj čepa i malo prelivanje pene. Gromoglasno otvaranje boce s penom koja prska na sve strane smatra se varvarskim postupkom, to nikako ne radite.
Odgovarajuće čaše su nalik na izduženi cvet lale, prema vrhu nešto sužene. Nikako ne treba presipati šampanjac u drugu bocu jer će se izbiti penušavost. Možete ga nuditi kao aperitiv, a u toku obroka može i pratiti jela kojima odgovara, budeći plemenita čula.
(Telegraf.rs/Foto: Mci)