Novinar Gardijana pokušao da objasni zašto navijači "mrze" Đokovića: “On je kao kralj Čarls i Ilon Mask”

S. P.
Vreme čitanja: oko 3 min.

"Biti slavan i uspešan ne mora da znači da se dopadaš. Samo pitajte Novaka Đokovića"

Foto-kolaž: Tanjug/AP

Novak Đoković je kroz dobar deo svoje karijere vodio veliku bitku sa ludim navijačima Rodžera Federera i Rafaela Nadala, kojima se nije svideo jedan "mali od Srbije", te su na svakom koraku pokušavali da ga remete.

To naravno nije uspevalo, pošto je Novak pokazao svoju veličinu, kako mentalno, tako i igrački, a to je umelo neretko da nervira navijače rivala. Do te mere je dolazilo da je Srbin na pojedinim turnirima dobio već standardne mrzitelje.

Ovaj fenomen je opisao novinar Gardijana Mark Borovski, koji je pokušao da u detalje objasni kako dolazi do ovakvih stvari.

- Postoji istina, koja nije univerzalno priznata, ali je vredna saznanja svakome ko postigne javni značaj. Biti slavan i uspešan ne mora da znači da se dopadaš. Samo pitajte Novaka Đokovića - napisao je novinar Mark Borkovski.

Smatra kako je Đoković povremeno i sam kriv za takve komentare i ponašanje publike.

- U slučaju Đokovića, to je delimično samopovređivanje; Ovonedeljno nagovaranje publike na Vimbldonu bilo je samo poslednje u karijeri prepunoj gotovo isto toliko ljutnje koliko je pozlaćeno priznanjima. Đoković je ponekad činio sebe teškim za ljubav – njegova diskvalifikacija sa Otvorenog prvenstva SAD 2020. jer je slučajno udario linijskog sudiju loptom koja nije bila u igri nije mogla pomoći. Isto kao i njegovo visoko profilisano odbijanje da uzme vakcinu protiv Covida – zbog čega je deportovan iz Australije uoči tamošnjeg grend slem turnira 2022. Ali to nije u potpunosti njegovo delo - dodaje.

Foto: Tanjug/AP

Poređenje sa Federerom i Nadalom, kao njihova "senka"...

- Ali histerično obožavanje koje je pratilo Federera i Nadala kroz sumrak njihovih karijera pokazuje da su Đokovićeve borbe sa reflektorima slave dublje od poređenja, lošeg ponašanja ili čak jednostavno averzije prema uspehu u tako velikim količinama; a takođe je daleko od anomalije kada su u pitanju neslaganja između uspeha i popularnosti. Uprkos tome što je gorivo koje pokreće uspeh u ogromnom broju industrija, „ego“ je i dalje prljava reč. Takođe bi moglo biti da kao javnost ustuknemo od onoga što smatramo da se slavne ličnosti previše trude i previše samosvesno da bi se dopale.

Napravio je i poređenje sa Ilonom Maskom, jednim od najbogatijih ljudi u istoriji čovečanstva.

- Tako je i van sveta sporta. Ilon Mask je najprepoznatljiviji biznismen na planeti i u nekim trenucima je bio najbogatiji čovek koji postoji. I u prikladnoj paraleli sa Đokovićem, Mask izgleda da žudi za priznanjem njegovih uspeha u vidu javnog obožavanja. Ali umesto da pokušava da to postigne besnim jačanjem svog nasleđa dostignuća, Mask prati srca i umove kroz egocentrični kult ličnosti. Od ego putovanja poznatih ličnosti kao što je gostovanje "Saturday Night Live", Mask je od tada pokušavao da dokaže svoje akreditive kao najsmešniji čovek na internetu tako što je preuzeo svoju omiljenu platformu društvenih medija i vladao njome poput digitalne verzije feudalnog kralja čije se šale svi mi kmetovi smo prinuđeni da trpimo bol izgnanstva. Nepotrebno je reći da što se Mask više trudio da nas ubedi da treba da ga volimo, to smo se više opirali – čak i nauštrb performansi njegovog poslovanja - smatra novinar.

Foto: Tanjug/AP

Na kraju je zaključio...

- Možda samo nije prirodna medijska ličnost, nedostaje mu malo lake harizme i udobnosti pred kamerom. Brutalna činjenica igre slave je da se ponekad vaše lice ili ličnost jednostavno ne uklapaju. Publika je nestalna. Đoković je ove nedelje patio od ove nestabilnosti kada je publika Vimbldona počela da navija za njegovog 21-godišnjeg protivnika Holgera Runa. Ali nakon što je poslao mladog Danca, njegovi nesrećni pokušaji da privuče navijače efektivnim zviždukom su na kraju, u kontekstu igre slave, bili uzaludni. Ne možete kupiti ljubav. Niti ne možeš maltretirati svoj put do toga - zaključio je.

Novak će finalni meč Vimbldona odigrati protiv Alkaraza na Centralnom terenu u nedelju u 15 časova.

(Telegraf.rs)