Nastavlja se san! Francuski "laki luzer" u osmini finala Vimbldona, da li Đoković treba da ga se plaši?

Vreme čitanja: oko 2 min.

Đovani Mpetši Perikar igra neverovatno i maksimalno koristi priliku koja mu se ukazala

Foto: Dubreuil Corinne/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Izgleda da na ovogodišnjem Vimbldonu dobijamo novu tenisku zvezdu u vidu mladog francuskog tenisera, Đovanija Mpetšija Perikara! Mladić koji će tek za koji dan napuniti 21 godinu ušao je u glavni žreb kao "laki luzer", a nakon toga uspeo je da naniže tri pobede i da se domogne osmine finala, pošto je danas savladao Emila Rusuvuorija iz Finske u četiri seta - 3:1 (4:6, 6:2, 7:6, 6:4)!

Njegova priča je prilično neverovatna, pošto bi on svakako bio u glavnom žrebu da je presek za Vimbldon pravljen prošlog ponedeljka, kada se on domogao 58. mesta na ATP listi. Međutim, ovako je morao da prođe kroz kvalifikacije gde je eliminisan od sunarodnika Žanvijea na poslednjem koraku u četiri seta.

Imao je sreće, odustao je Alehandro Davidovič-Fokina, pa je Mpetši Perikar zauzeo njegovo mesto. Prvo je uspeo da eliminiše 20. nosioca Sebastijana Kordu, a zatim Jošihita Nišioku u najbržem meču ovogodišnjeg Vimbldona, pre nego što je savladao i Rusuvuorija danas.

Foto: Dubreuil Corinne/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Inače, interesantno je da je idol ovog tenisera ni manje ni više nego Miloš Raonić, kanadski teniser, koji ima crnogorsko poreklo.

- Dosta sam gledao Iznera, kao i Raonića kad sam bio mlađi. Nisam shvatao dok sam bio mlad da ću igrati ovako. Ali sada mogu da gledam njihove snimke i kažem, 'Da, mogu da uzmem neke dobre delove njihove igre i razvijem ih za sebe - rekao je on nakon pobede nad Kordom.

Njegov stil igre je izuzetno specifičan, pošto je reč o igraču koji ima bukvalno rečeno, dva prva servisa, a zbog same brzine i preciznosti koju im zadaje. To može da bude izuzetno velika prednost, posebno na travnatoj podlozi, pa stoga i ne čudi što Mpetši Perikar tako sjajno gura.

Foto: Chryslene Caillaud / Panoramic / Panoramic / Profimedia

Danas je Mpetši Perikar izgubio prvi set, ali je posle pokazao zbog čega je zasluženo u osmini finala. Nije mogao Rusuvuori ni da mu primiriše na njegov servis, a treći set bio je presudan kada je u tajbrejku Francuz stigao do mini brejka kada je to bilo potrebno i da potpuno slomi Finca.

Sledeći rival Francuza biće pobednik meča Lorenco Museti - Francisko Komesana, dok bi u slučaju da nastavi sa partijama iz snova, Mpetši Perikar mogao da se sastane i sa našim Novakom Đokovićem u polufinalu Vimbldona.

(Telegraf.rs)