Otkriveno novo "tajno oružje" Sinera protiv Novaka: Italijan uhvaćen na testovima, a evo o čemu je reč

S. G.
Vreme čitanja: oko 2 min.
Foto: Tanjug / AP

Janik Siner trenutni je vladar ATP liste, a njegove igre privlače pažnju navijača širom sveta. Uz to, protiv Novaka Đokovića ima četiri trijumfa u nizu i deluje kao jedan od najtežih rivala za srpskog tenisera. Ipak, utisak je da mu, pored teniske veštine, malo pomaže i "tajno oružje", barem tako tvrde njegovi sunarodnici iz Italije.

Naime, italijanski Tutto Sport donosi tekst o "tajnom oružju" koje Siner testira u Monaku. Reč je o novom reketu, a kako oni kažu, tajna je u žicama.

- "Zovite ga Jannik Poter: Siner kao Hari, tajna je u žici" - ovako počinje tekst prestižnog medija, koji nastavlja:

- Teniski reket je u potpunosti produžetak ruke, mora biti u simbiozi sa teniserom i pokretom: iz tog razloga mnogi ga nikada nisu menjali tokom cele karijere (na primer Sampras i Agasi). Federer je, na primer, odlučio da promeni model Wilson reketa (nakon što je osvojio 17 grend slem titula) kako bi mogao da parira Đokoviću i Nadalu, dok je Nole morao da prođe kroz mesece prilagođavanja prelaskom sa Wilson-a na Head, brend koji danas koristi svetski broj 1 Siner. Janik radi na tome da zadrži presto kralja tenisa, a želi da se unapredi, baš kao i svoje "oružje". Tako je uhvaćen u Monaku dok testira nešto o čemu se trenutno čuva najveća tajna. Cilj je da isproba novi prototip reketa - piše Tutto Sport. 

Italijanski mediji dalje otkrivaju i zanimljive tehničke detalje o reketu i načinu kako napetost žica može promeniti osećaj tokom igre. Siner koristi napetost od 28 kilograma, istu kao Novak Đoković, ali sa različitim "interpretacijama" žica i reketa. Srbin preferira teži reket, 30 grama, i gušće raspoređene žice, dok Siner koristi srednju debljinu žica i standardnu napetost od 28 kilograma, što mu omogućava izvanrednu kontrolu nad lopticom.

- Srbin igra sa 30 grama težim reketom i sa gušćim rasporedom žica (18x19), koristi hibridno „reverse“ žičenje, napeto na 28,5/27,5 kg. Siner, s druge strane, koristi sintetičku monofilamentnu žicu (Head Hawk Touch) srednje debljine, 1,30 milimetara, i zahteva napetost od tačno 28 kilograma, ujednačenu i za vertikale i za horizontale. Veća napetost znači bolju kontrolu, dok manja napetost donosi veću snagu: reketna površina Karlosa Alkaraza, koji koristi eksplozivnost kao svoje "najsmrtonosnije" oružje, napeta je na 25 kg - ističu oni.

Šta god da Siner sprema, jedno je sigurno, testiranje novog reketa moglo bi biti ključ za nastavak njegovog uspeha na ATP tronu.

(Telegraf.rs)