Zvanično! Uvedeno novo tenisko pravilo koje će zauvek da promeni ovaj sport

D. U.
Vreme čitanja: oko 1 min.
Foto: John Patrick Fletcher/Action Plu / Actionplus / Profimedia

Međunarodna teniska federacija ITF odlučila je da zvanično uvede novo pravilo u tenisu i da ubuduće igračima bude dozvoljeno da dobijaju savete trenera sa tribina.

Ranije se ovako nešto kažnjavalo i igrači su dobijali opomene ukoliko bi dobijali savete sa tribina.

Mnogi su se dovijali, pričali u šiframa, a poslednjih godina za to nije bilo potrebe, jer je ovo pravilo bilo u eksperimentalnoj upotrebi i testiralo se na ATP turu i najvažnijim turnirima.

Pošto su svi dali mišljenje da je ono dobro, ono će od 2025. godine i zvanično biti uvedeno i stupa na snagu od 1. januara.

- Nakon većine glasova delegata Nacionalnih asocijacija na ITG AGM-u 2024. u Hong Kongu, teniska ITF pravila će biti izmenjena kako bi se omogućio "koučing" van terena od 1. januara. Povratna mišljenja tokom probe su bila pozitivna i sva internacionalna disciplinska tela su podržali promenu pravila, te će biti omogućeno treniranje van terena na takmičenjima - stoji u saopštenju ITF-a.

Ipak, za sada je dozvoljeno samo da igrač sa tribina dobija instrukcije u pauzama između poena, dok je i dalje strogo zabranjeno da se to radi tokom poena. Takođe, komunikacija trenera i igrača mora biti kratka i diskretna.

(Telegraf.rs)