Jedini je branio Đokovića pre 4 godine, zbog devojke mu našli kokain u telu, sada je otkrio da ide u penziju

M. M.
Vreme čitanja: oko 2 min.
Foto: Hasenkopf / Shutterstock Editorial / Profimedia

Čuveni francuski tensier Rišar Gaske (38) objavio je da će sledeće sezone otići u penziju posle Rolan Garosa, te da će mu pomenuti Grend slem u domovini biti poslednji na Turu na kom traje više od dve decenije!

Gaske je trenutno 133. igrač sveta, najbolji renking mu je bilo sedmo mesto, dok je svoj prvi Masters odigrao davne 2002. u Monte Karlu sa 15 godina.

- Mislim da je ovo najbolji trenutak za mene da to uradim. To je najbolji turnir za to. Predivno je što imamo priliku kao Francuzi da se povučemo na ovakvim neverovatnim mestima. Kraj je uvek komplikovan; svi bivši veliki igrači su mi govorili da nije lako obelodaniti to. Nikada ne znaš kada, kako, gde. Ovde, u svakom slučaju, to je očigledno - rekao je Gaske za "Lekip".

Protiv Đokovića Gaske je igrao 14 puta i samo jednom je pobedio, dok je bio jedan od retkih koji je Srbina branio na početku epidemija korona virusa - zbog napada koje je Novak doživeo posle Adria Tura. Turnir u Zadru je 2020. prekinut nakon što se ispostavilo da je Bugarin Grigor Dimitrov pozitivan na korona virus, a kasnije se ispostavilo da su pozitivni i Borna Ćorić, Viktor Troicki, koji je igrao u Beogradu, treneri....

- Ne, Đoković nikako ne može da bude glavni krivac, nije puškom terao nadležne da mu daju dozvolu za 5.000 ljudi na tribinama. Vlast je to dozvolila. A opet, i na jednom golf turniru u SAD imali smo pozitivan slučaj, pa je turnir nastavljen. Mislim da je svima jasno da ulazimo u novu eru, potpuno drugačiji svet od onoga u kojem smo živeli, ali verujem da takmičenje neće prestati - rekao je Gaske tada.

Gaske se, inače, našao u velikom problemu 2009. godine zbog dopinga, kada je u njegovom telu pronađen kokain! Francuz je kao izgovor, objasnio da se u noćnom klubu ljubio sa devojkom koja je uzimala kokain i da ga je tako uneo u organizam, a svetska teniska federacija je isti prihvatila!

Tokom karijere dobio je više od 600 mečeva i ima 16 ATP titula, sve na 250. nivou. Bio je tri puta polufinalista GS, a na svim tim događajima zabeležio je pobede nad igračima iz top pet. Takođe, nastupao je na ATP Finalu dva puta (2007. i 2013.), kao i u finalima tri Masters turnira. Protiv igrača iz top 10 ostvario je 36 pobeda. On je jedan od tri aktivna igrača koji su upisali 600 ili više pobeda na Turu, uz Rafaela Nadala i Novaka Đokovića.

(Telegraf.rs)