"Jedan Novak se već rodio...": Autor knjige Legenda o Đokoviću pričao o šansama da Srbija dobije novog asa

Ekipa Telegrafa
Vreme čitanja: oko 5 min.
Foto: Aleksandra Čolić

Miloš Bećagović, autor knjige "Legenda" o Novaku Đokoviću, imao je priliku u razgovoru za Radio Beograd da podeli utiske o štivu koje je odnedavno u prodaji, te da objasni o čemu je reč u prvom pisanju jednog Srbina o najvećem svetskom teniseru svih vremena.

- Obrađena je jedna godina, ali mnogo vredna. Tada je postao statistički po svemu najbolji, baš te 2023. godine. Tada je uspeo da osvoji taj 24. Grend slem, a pre toga još dva te iste godine. Australija je bila jako teška, povratak posle svega što se desilo tamo. Veliki mentalni izazov za njega. Posle toga titula na Rolan Garosu, na šljaci, što za njega nije baš svojstveno, iako je dokazani ol-araund igrač. I na kraju, ono što smo u tom zaletu svi očekivali da se desi, da ode na dva Grend slem trofeja više od Rafaela Nadala. U Njujorku je sebe utemeljio u svemu što radi, a radi najbolje na svetu. Tenis je njegov sport, a u sportu čini se da je on jedan od najvećih velikana koji postoje svih vremena.

Da li će Srbija podariti nekog novog Novaka, Bećagović se nada, ali napominje da je ovaj jedan već bio preveliki za čitav svet i da bi pravo čudo bilo da još jednog podari baš naša zemlja.

- Bio bih saglasan sa Nikolom Jokićem, da Srbija ne voli neki određeni sport ili pojedinca i Čoveka, voli uspeh. Mislim da smo mi ljudi koji se ogledamo i u tuđim uspesima. Novak je uspeo da se etablira, ne samo u svetu sporta, nego u svetu sveta. Njegovo ime stoji uz imena kao što su Majkl Džordan, Leo Mesi, Vejn Grecki... On je taj koji će biti upamćen, a nama je potrebno nešto više u nastavku praćenja belog sporta. Nešto što će da nas podigne na taj nivo. Neko ko će da osvoji Grend slem, neko ko će da bude oličenje uspeha, harizmatična ličnost zastuplja u medijima, interesantna javnosti. Mora da bude elokventan, mora da bude svestran, zainteresovan za mnogo stvari, sveprisutan. Nisam siguran da može u našem narodu da se rodi još jedan Novak. Jedan Novak se rodio u osam milijardi ili koliko nas je već na čitavoj planeti, teško da će se još jedan takav udesiti u sedam-osam miliona Srba. Neko mora da pristupi tom zadatku, da bude posvećen tome što radi i postati makar nešto približno Đokoviću.

Teodora Kostović, mlada srpska teniserka, postala je šampionka Evrope do 18 godina, pa se nameće pitanje da li ćemo uspeti da iznedrimo novog asa belog sporta.

- Valjalo bi, da. Pratio sam Teodoru na svim juniorskim Grend slemovima. To je devojčica koja već pokazuje jako veliku harizmu, samosvesna je svog kvaliteta. Nadam se da će doći do produženih koraka ka uspehu. Znate, juniorska konkurencija je dosta različita od seniorske. Jelena Janković je bila šapmpionka Australijan Opena kao junior, tada je i Janko Tipsarević bio šampion među dečacima. Videli smo onda da imamo nešto što ćemo moći da gajimo godinama u sportu. Teodora se prilično iskazuje, kada je konferencijama i kada je na intervjuima pokazuje samopouzdanje i vatru koju ima u sebi. Ona je rekla da je Novak njen rival, to mi je bilo interesantno. Smatra da može da postiže rezultate koje on postiže. Eto, smatra da može, a mi se nadamo da ona može - kazao je Bećagović, a onda nastavio:

- Morate da se usavršavate stalno, da radite, ne samo na telu, već da unapređujete i ono što je u glavi. Tenis je individualni sport, sami ste na terenu, sami svoju bitku bijete. Tim može da vam pomogne mimo terena, ali morate da naučite kako da se borite sami sa sobom i to je moja neka preporuka Teodori uz to što joj želim najviši uspeh. Nadamo se da će da bude neka nova Ana ili neka nova Jelena - naglasio je Bećagović.

U knjizi "Legenda" možete da nađete sklop uspeha Novaka Đokovića, turističkog i novinarskog vodiča za one koji bi želeli da vide te gradove ili da krenu medijskim stopama.

- Šta ima na terenu, to svi vide. Vidite kako se obraća, vidite ono što objavljuje na društvenim mrežama. Taj neki momenat da on želi da zna sve, da napreduje u svemu, da se edukuje na svakom polju. To je ono što sam ja kao element gurao u knjizi, da želi da zna više od tenisa. Te neke stvari koje sam zabeležio tu su u korist tome, negde dalje, negde bliže. Najbolje bi bilo da se takmičite sami sa sobom, da ste bolja verzija sebe danas nego što ste bili juče. Novak deli sebi lekcije, a one su i za nas. On je jedno polje očistio, nadam se da će biti još neka Grend slem titula. Nadam se da će makar ta 25. biti baš 2025. godini - naveo je Bećagović.

Kako je sve to nastalo, otkrio je Bećagović u par redova, a onda i izrazio čuđenje jednom činjenicom koju je u međuvremenu saznao.

- Počnete samo da beležite, papiri počnu da budu habavi i shvatite da imate dosta materijala koji niko nema i niko ne može da pribavi. Nisam video nikada sebe kao nekoga ko će biti prvi u objavljivanju ovakve knjige. Prvi Srbin koji je izdao knjigu u vezi Novaka, mislio sam da to postoji već. Eto, nije postojalo. A, kada sam shvatio da je knjiga u vezi jedne godine, onda sam i shvatio da bi moglo i da bude nastavka. Mislim da mogu da izdam nastavak, on je ove godine kompletirao sve živo sa zlatom. Ako je neko rekao da nije, onda je kompletirao u Parizu. Dirljivi momenti sa prošlih Olimpijskih igara su se samo sakupili u jednu jedinu emociju koja je tada pukla i sportski zatvorila jedno ogromno poglavlje - zaključio je autor knjige Legenda.

Knjigu o Novaku Đokoviću možete naći na kioscima Samo sekund i Moj Kiosk, ali i u bolje snabdevenim kioscima širom Srbije.

(Telegraf.rs)