Đoković unajmio moćan advokatski tim i kreće u borbu koja će zauvek promeniti tenis

S. P.
Vreme čitanja: oko 2 min.
Foto: Tanjug/AP

Najbolji teniser svih vremena Novak Đoković nije poznat samo po svojim igrama na terenu, već i van njega, a jedna od onih koja ima važnu ulogu je odbrana kolega kroz sindikat igrača PTPA, koji sada planira da ode korak dalje, zbog čega je unajmljena velika grupa advokata.

Tu važnu organizaciju za odbranu prava tenisera osnovao je upravo Srbin, a sada kreće u borbu protiv nečega što muči tenisere, a to je veliki problem sa pretrpanosti kalendara, jer kada se pogledaju sve obaveze, sezona se završava sredinom novembra, a nova kreće već krajem decembra što daje nepodnošljivih tek mesec dana za odmor.

- PTPA je angažovala nekoliko globalnih advokatskih firmi kako bi promenila potpuno strukturu tenisa. Glavna poenta ove akcije leži u tome da prosečan teniser radi previše i ima premala primanja za standard planetarno popularnog sporta. Deluje da bi revolucija mogla da krene iznutra - navodi su brutansog Telegrafa.

Dalje u navodima govori se da je tenis drugi najgledaniji sport odmah iza fudbala, a da je tek deveti po zaradi.

- Tenis je drugi najgledaniji sport po našim podacima, odmah iza fudbala i uprkos tome je tek deveti kada se gleda zarada. Četiri grend slema godišnje igračima donose između 14 i 16 odsto ukupne zarade, dok recimo košarkaši u Americi dobijaju oko 50 odsto povratka novca na isti način. Reforme u tenisu su potrebne, jer igrači imaju najviše da izgube. Neki ne osećaju hitnost, ali svaki put kada sportista izađe na teren njegova karijera može da se završi. Čak i ako se to ne dogodi, njihove karijere traju veoma kratko - rekao je Nasar za isti list.

Foto: Tanjug

Nije retkost da čujemo da se igrači bune o navedenim problemima, a čak je i Cicipas o tome pisao na društvenoj mreži "X", pa je kasnije istu objavu obrisao, što je dodatno podiglo sumnju navijača.

- Potrebe za promenama su sada hitnije nego ikad. ATP i WTA kalendari su takvi da nemamo odmor. Sa liderima kakav je Novak Đoković priče oko promene kalendara koje bi više odgovarale igračima dobijaju sve više pažnje - pisalo je u objavi Cicipasa.

Ako se ostvari taj pravni proces, turnir poput onog u Saudiskoj Arabiji pod nazivom "Šest kraljeva", koji daje 1.5 miliona evra svakom od tenisera (Đoković, Nadal, Alkaraz, Siner, Medvedev i Rune) samo za učešće, mogao bi biti zabranjen, kao i svi ostali nezvanični turniri.

(Telegraf.rs)