Napustio Srbiju i zaigrao za Nemačku, a veličao je Novaka: Bivši srpski teniser kroji sudbinu na Zlatiboru

Vreme čitanja: oko 3 min.
Foto: MN Press

Iako je srpska javnost u njemu videla novog teniskog asa, Marko Topo je najednom odlučio da neće više igrati pod zastavom Srbije. Ovom 21-godišnjaku je bila predviđena velika budućnost, ali je u međuvremenu usporio i ostao na daleko nižem nivou nego što se od njega očekivalo.

Topo je do maja 2022. godine bio naš igrač, tako su ga gledali i teniski predstavnici ove zemlje, pa je sezonu pre prevrata dobio vajld kartu za direktno učešće u glavnom žrebu Serbia Opena. Uz to valja pomenuti da su mu i u Banjaluci na Čelendžeru otvorili put do glavne pozornice, ali Beograd mu je bila kruna šansi.

To je bila jedna dobra predstava protiv Federika Korije, a Marko je poveo u setovima sa 1:0, da bi Argentinac nakon toga dominantno došao do preokreta i uskratio mu dalji put.

Ipak, kako je Telegraf tada javio, Topo je nedugo posle te prilike odlučio da promeni zastavu ispred svog imena i da zaigra za Nemačku, zemlju u kojoj je rođen.

Nikome baš nije bilo najjasnije zbog čega se desila ta brza promena, ali se može pretpostaviti da je bivši srpski teniser to učinio zbog benefita i prilika koje može dobiti u Nemačkoj, ali ne i u Srbiji.

Naime, već 2022. godine je dobio vajld kartu za turniru u Minhenu, gradu gde je prvi put otvorio oči, a nakon toga je i na takmičenju iz serije 500 u Hamburgu dobio propusnicu za glavni žreb.

Naredne sezone uspeva da se plasira u glavni kostur Minhena, a ove ponovo dobija vajld kartu od strane organizatora.

Očekivao se munjevit proboj ka Top 100, jer je prepoznat talenat, ali Marko je najdalje bio do 320. mesta u aprilu ove godine, dok je sada izvan Top 400.

Foto: TSS

Najveći uspeh ove sezone mu je osvajanje ITF turnira u Taragoni pobedom nad Ignasijom Buseom u tri seta, te mu je to bio treći trofej iz te serije.

Uz ta tri, ima i dve ITF titule u dublu, u Monastiru i Mariboru.

Zaradio je nešto oko 100 hiljada evra od tenisa, igra desnom rukom i dvoručni bekhend.

Pribižava se i ova sezona polako kraju, a Topo baš u Srbiji ponovo pokušava da nađe pravu formu i zalet za nastavak.

Naime, nemački predstavnik se sada nalazi na Zlatiboru gde igra na ITF turniru i ređa prilično dobre rezultate.

Savladao je dojučerašnjeg zemljaka Vuka Rađenovića sa 6:2, 6:0 na startu, a onda je bio bolji u osmini finala Huana Pabla Paza iz Argentine sa 6:3, 6:2.

Već sutra će imati priliku da se dokopa i polufnala ukoliko savlada boljeg iz duela Mili Poljičak - Marlon Vankan.

Interesantno je da su Topo i Hamad Međedović, sada naša najveća teniska nada, rođeni praktično u mesec dana razlike, ali da je Hame za 300 mesta već bolje rangiran i dobro prepoznat na većim turnirima.

Radi poređenja, Međedović je do sada igrao već četiri puta glavni žreb Grend slema, ima i drugo i treće kolo Mastersa, dok je Topo, koji je pre nekoliko godina bio "privilegovaniji" i smatran kao veći talenat, za sada bez učešća na svim tim velikim turnirima.

Možda, u nekoj budućnosti, ponovo poželi da se vrati u zemlju svojih predaka, u zemlju iz koje je Novak Đoković, njegov idol. Ne bi bilo prvi put da se tako nešto i dogodi u svetu tenisa.

Knjiga LEGENDA o Novaku Đokoviću je od 3. septembra zvanično u prodaji na kioscima Samo sekund i Moj Kiosk, a radi se o prvoj knjizi o najvećem svih vremena koja je napisana od jednog strane jednog Srbina.

(Telegraf.rs)