Kapa dole, Marine: Hrvat ispisao nove stranice istorije tenisa i kao 777. na svetu osvojio turnir!

S. I.
Vreme čitanja: oko 1 min.
Foto: IMAGO / imago sportfotodienst / Profimedia

Marin Čilić je u teniskoj istoriji! Hrvatski teniser je nakon brojnih povreda, malog broja mečeva odigranih tokom poslednje dve godine i dosta problema uspeo da se vrati na ATP tur u stilu i osvoji turnir kao 373. teniser na svetu. Takmičenje je započeo kao 777, i tu mu sada nema ravnog...

U finalu turnira u Hangžuu poražio je Žižen Žanga, trenutno 43. po renkingu, sa 2-0 posle dva taj-brejka i nakon malo manje od dva sata borbe osvojio 21 titulu u karijeri, prvu od oktobra 2021. kada je slavio u Sankt Peterburgu.

Dva preslikana seta gledali smo u Kini, domaći igrač je imao podršku navijača, međutim nije realizovao jedine dve brejk lopte koje je imao na meču u prvom gemu meča. Marin je to kasnije kaznio u odlučujućem gem usa 7:5, da bi u drugom setu on propustio jedine dve šanse za oduzimanje servisa, takođe na startu.

To mu se ipak nije obilo u glavu, uspeo je da izludi Žanga u taj-brejku i ponovi 7:5 kao u prvom setu.

Čilić je do titule došao kao jedan od najniže rangiranih igrača, svakako ako gledamo početnu poziciju (777), međutim rekord Lejtona Hjuita ostaće nedodirljiv ako gledamo momenat kada je titula osvojena. Australijanac je 1998. osvojio Adelejd kao 550. na listi.

Van 300 to su radili između ostalih i Jaija Dumbija iz Senegala u Lionu 1988, Keli Džons iz Amerike u Singapuru 1989, Amerikanac Deni Salc 1984. u Ouklendu...

Sada Čilića čeka dodatni skok na 212. poziciju od narednog ponedeljka.

(Telegraf.rs)