Tiha dominacija Slovena

Vreme čitanja: oko 4 min.
Foto: AP/Tanjug

Muči se Srbija i priča je već ispričana milion puta. Od Ane Ivanović i Jelene Janković, ženski tenis je na kolenima i ponekad nam se čini da Olga Danilović može nekada, negde, možda i da preuzme baklju... Nada ostaje, a dok nas nada grli, ostale slovenske zemlje ozbiljno preuzimaju monopol nad lepšim delom belog sporta. Nikada niko nije razmislio o tome da u poslednjih pet godina Grend slem šampionka veoma retko nije slovenske krvi.

Olga je jedina srpska teniserka u Top 100, a i ona je već dugo u jo-jo fazi gde malo uđe u visoko društvo, a onda brzinski izađe. Dese se ti turniri koji joj raspale vatru, podsete nas da možemo da se i tu prikažemo onako kako smo nekada znali.

No... Sve je to na dugom štapu. Potrebno je nekoliko velikih takmičenja da bi nas bolje zagrejala, a dok se to ne desi, čekaćemo nju i još nekoliko tastera koji bi mogli da se zovu Teodora Kostović, Luna Vujović, Mia Ristić...

A, dok mi čekamo, ostale slovenske sestre punom parom rade.

Možda je naš fokus otupeo kada su po sredi dame, jer smo skoro i prestali da aktivno pratimo taj sport u pomenutoj konkurenciji zbog manjka uspeha. Da, zastupnih sam reči Nikole Jokića da naš narod voli više uspeh nego sport i određenog pojedinca, pa shodno tome i baziramo svoje mišljenje i, kako bi mladi rekli, "hajp" u vezi nečega i nekoga.

Ali, ne može da se propusti činjenica da je naše prastaro slovensko jedinjenje apsolutno dominantno u ženskom tenisu u poslednjih pet godina.

U polovini protekle decenije, od 19 odigranih Grend slemova čak 14 puta osvojila devojka slovenske krve.

Ako bismo inkorporirali još jednu sezonu, pa krenuli od 2019. godine ka ovamo da posmatramo dešavanja, tu bi se, ne na slovenskoj, ali na istočnjačkoj strani dodale još tri titule od strane "raznih" Rumunki.

Raznih jer su tu uz Simonu Halep i Kanađanka Bjanka Andresku i Britanska Ema Radukanu.

Nekada istočni blok, danas je krajnje privatizovao ženski tenis, nezavisno pod kojom zastavom te devojke igrale.

Foto: Tanjug / AP

U 2019. godini su Halep i Andresku najavile tu istočnu dominaciju na Vimbldonu i US Openu, a ona se onda nastavila sve do danas sa slovenskim pripadnicama lepšeg pola.

Od tri odigrana Grend slema (Vimbldon se nije igrao zbog korona virusa), dva su pripala Ruskinji koja igra za Sjedinjene Američke Države i Poljakinji - Sofiji Kenin i Igi Švjontek.

Sledeće sezone će Barbora Krejčikova iz Češke da uzme Rolan Garos, a na US Openu "istočnu konekciju" sa tenisom da održi Radukanu rumunskog porekla.

Od tog momenta, kreće apsolutna setva najbitnijih trofeja od strane slovenskih dama.

U 2022. godini je Švjontek uzela dve Grend slem titule, a Elena Ribakina slavila na Vimbldonu. Potom 2023. godine, najveće titule uzimaju Arina Sabalenka, Švjontek i Market Vondrušova, a prosek kvari tek Koko Gof na kraju sezone.

Dve godine su se "uljezi" u ovoj slovenskoj priči potkradali, a onda je došla ova godina koja je tiho stavila katanac na ovaj privatni posed.

Sabalenka je sezonu betona pretvorila u titule na Australijan Openu i US Openu, Švjontek je nastavila da dominira na Rolan Garosu, a Krejčikova je posle šljake uparila Grend slem titulu sa onom na travi Vimbldona.

Foto: AP/Tanjug

I nisu ove devojke samo bile spremne za veliku scenu Grend slema, već su njihova imena odjekivala i na Mastersima širom sveta.

Verovali ili ne, na svih osam Mastersa ove godine se u finalu ukazala makar jedna devojka slovenske krvi, a od toga se i tri puta igralo sveslovensko finale.

U Dohi su igrale Švjontek i Ribakina, u Dubaiju je bila Ana Kalinskaja, u Indijan Velsu Švjontek, u Majamiju Ribakina, u Madridu i Rimu su bile Švjontek i Sabalenka, u Torontu je bila Amerikanka ruskog porekla Amanda Anisimova, a u Sinsinatiju je ponovo bila Sabalenka.

U skoro svakom od ovih osam Mastersa se pojavila makar jedna slovenska devojka u finalu dubl konkurencije - Sinjakova, Dabrovski, Krejčikova, Kravčuk, Putinceva... Neke igraju pod zastavama, uslovno rečeno, slovenskih država, a neke imaju korene baš odatle.

Foto: Tanjug/AP/Jean-Francois Badias

Vidite, mnogi bi rekli da ovo ne bi u muškoj konkurenciji postojalo da ne postoji Novak Đoković, ali on ne samo da postoji, nego je i najbolji svih vremena.

Do ove godine, preko njega, slovenski narodi su od poslednjih 15 odigranih Grend slemova dobili čak osam titula, a onu devetu za pomenutu grupaciju ljudi osvojio je Danil Medvedev.

Ova godina je isto u znaku Slovena kada se tiču Mastersi - Medvedev je igrao finale Indijan Velsa, Grigor Dimitrov je igrao za titulu Majamija, Andrej Rubljov je osvojio Majami, Aleksandar Zverev (poreklom Rus) osvojio Rim, Rubljov i Aleksej Popirin (poreklom Rus) igrali finale Montreala... U suštini, od sedam Masters finala, u samo dva nije bilo Slovena.

Od sedam dubl finala ove sezone, u samo jednom navratu nije bilo čoveka slovenske krvi u borbi za trofej.

Ove godine su praktično pokazale da se nama srodni narodi, kao i mi sami u velikoj meri, snalazimo odlično u tenisu.

Dominacija bi lako mogla da se nastavi u ženskom delu, ali muški će morati da traži uskoro nove snage kada najbolji svih vremena bude odlučio da ostavi reket.

(Telegraf.rs)